

Palenta na tri načina: Sa četiri vrste sira, džemom ili pečena u rerni sa suvim voćem i čokoladom
Nećemo pogrešiti ako kažemo da je palenta, slično kao i sestrinski joj kačamak, receptura koja se ubraja među tradicionalne specijalitete našeg podneblja. Međutim, malo je poznato da je na ove prostore dospela iz Italije, odakle joj potiče i ime. Polenta, kako se tamo naziva, karakterističan je specijalitet severne regije ove zemlje, a slobodno možemo reći da se po zastupljenosti i raznovrsnosti u italijanskoj gastronomiju rangira tik uz testeninu i pizzu.
Sigurno da je palenta i među vašim prvim asocijacijama na detinjstvo, kao što je to za nas. Pamtimo je u kombinaciji sa domaćim sirom, kao topli ukusni doručak. Zato ovog puta donosimo tri predloga za pripremu palente inspirisana njenim italijanskim poreklom, a koje možda ranije niste imali prilike da isprobate.
Palenta sa četiri vrste sira
Sastojci
- kesica Dr. Oetker Palente bez kuvanja
- rendanog parmezana
- gorgonzole seckane na listiće
- asiago ili drugog mladog polutvrdog sira po želji
- rendanog ili seckanog trapista
Priprema
Kesicu Dr. Oetker palente sipajte u činiju, pa prelijte vrelom vodom. Promešajte dok ne dobijete željenu gustinu, pa dok je palenta još vruća, dodajte parmezana, gorgonzole, sira asiago (ili druge vrste kačkavalja po želji), te trapista. Ostavite nakratko da se sirevi istope. Prijatno!
Palenta sa domaćim džemom
Sastojci
- kesica Dr. Oetker Palente sa sirom bez kuvanja
- domaći džem od jagoda, malina ili drugog ukusa po želji
- rikota sir (opciono)
Priprema
Znamo da vas je možda iznenadilo da koristimo Dr. Oetker Palentu sa sirom, ali kombinacije slanog i slatkog su naše omiljene. Ukoliko biste radije izbegli mešavinu ukusa, možete iskoristiti Dr. Oetker Palentu bez dodatka sira. Palentu pripremite prema uputstvu na pakovanju, dodajući željenu količinu vode u činiju sa smesom iz kesice. Kako biste izbegli da se džem previše rastopi, palentu možete pripremiti i sa toplom, neključalom vodom. Nakon što promešate do željene gustine, preko dodajte kašiku džema po izboru. S obzirom da nam predstoji sezona jagoda i malina, umesto džema možete naseckati sveže voće. Uživajte!
Palenta iz rerne sa čokoladom i suvim grožđem
Sastojci
- 300 grama Dr. Oetker Palente
- 80 grama suvog grožđa
- 80 grama oraha
- 50 grama šećera
- 100 grama čokolade za kuvanje
- kašičica Dr. Oetker arome ruma
- kašika meda
Priprema
Pripremite Dr. Oetker palentu prema uputstvu na pakovanju. U smesu zatim dodajte kašiku meda, seckane čokolade za kuvanje, seckanih oraha, suvog grožđa i šećera. Sastojke dobro promešajte dok se ne sjedine i dobijete ujednačeno testo. Smesu zatim prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Palentu pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 25 minuta. Prijatno!
Fotografije su ilustrativnog karaktera
Foto: Instagram