Panettone je obavezni deo praznične trpeze – mi donosimo ultimativni recept
Panettone je obavezni deo praznične trpeze – mi donosimo ultimativni recept

Panettone je obavezni deo praznične trpeze – mi donosimo ultimativni recept

Hladni dani definitivno nas inspirišu da više vremena provodimo u kuhinji, praveći cozy recepte koji su (mnogo češće nego ne) deserti. Kada je o ultimativnom prazničnom desertu reč, retko koja trpeza može proći bez panettone-a. Tradicionalni italijanski božićni kolač, panettone je poznat po svojoj specifičnoj, laganoj i vazdušastoj teksturi. Ovaj kolač potiče iz Milana, ali je danas popularan u celom svetu – i to posebno tokom zimskih praznika. Panettone se obično pravi sa suvim voćem, kandiranom koricom pomorandže, grožđicama i  orasima. Ovaj kolač karakterističan je po svom visokom, okruglom obliku – uskim dnom i širim vrhom. Posebna posuda u kojoj se pravi omogućava tu karakterističnu visinu testa, a nije samo izgled razlog zašto ga mnogi prave ovih dana. Panettone je kolač veoma lagane, pahuljaste teksture – a bogatog ukusa i arome. Panettone je sastavni deo praznične trpeze i jede se uglavnom uz čaj, kafu ili pak – vino i šampanjac – a mi donosimo must try recept.

Recept za panettone


Sastojci:

Za starter (pripremiti dan pre):

  • 100 g brašna
  • 100 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica instant kvasca

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 10 g soli
  • 10 g instant kvasca
  • 5 jaja
  • 100 ml mleka
  • 200 g neslanog putera (omekšalog)
  • 200 g kandirane korice pomorandže (iseckane)
  • 200 g suvih grožđica
  • Kora 1 pomorandže
  • Kora 1 limuna
  • 1 kašičica vanile
  • 1/2 kašičice bademovog ekstrakta (po želji)

Uputstvo:

1. Priprema startera (dan pre)

  • U manjoj posudi pomešajte 100 g brašna, 100 ml tople vode, šećer i kvasac.
  • Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, pokriveno, 12 sati ili preko noći. Starter treba da bude mehuraste teksture.

2. Priprema testa

  • U velikoj posudi pomešajte 500 g brašna, šećer, so i kvasac.
  • U drugoj posudi, umutite jaja, mleko, vanilu, bademov ekstrakt, kora pomorandže i limuna.
  • Dodajte starter u mešavinu jaja i dobro sjedinite.
  • Polako dodajte mokre sastojke u brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo.
  • Postepeno dodajte omekšali puter i mesite dok testo ne postane elastično (oko 10-15 minuta).

3. Dodavanje voća

  • U testo dodajte kandiranu koricu pomorandže i suvo grožđe. Lagano umesite dok se ravnomerno rasporede.

4. Prva fermentacija

  • Oblikujte testo u loptu, stavite u nauljenu posudu i pokrijte krpom.
  • Ostavite da fermentira 4-6 sati na toplom mestu, dok se veličina ne udvostruči.

5. Oblikovanje i druga fermentacija

  • Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i ponovo ga premesite.
  • Oblikujte ga u loptu i stavite u specijalni panettone kalup / okrugli visok kalup.
  • Pokrijte i ostavite da testo raste još 3-4 sata dok ne dostigne ivice kalupa.

6. Pečenje

  • Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
  • Pre nego što stavite panettone u rernu, možete da napravite mali rez u obliku slova X na vrhu i stavite komadiće putera.
  • Pecite oko 40-50 minuta dok ne postane zlatno smeđi, a kad tapnete dno, treba da zvuči šuplje.

7. Hlađenje

  • Nakon pečenja, izvadite panettone iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki. Najbolje je ostaviti ga da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete.

Foto: Instagram (@hatice0ncel@elinwarn)

Učitati još
Zatvori