Hladni dani definitivno nas inspirišu da više vremena provodimo u kuhinji, praveći cozy recepte koji su (mnogo češće nego ne) deserti. Kada je o ultimativnom prazničnom desertu reč, retko koja trpeza može proći bez panettone-a. Tradicionalni italijanski božićni kolač, panettone je poznat po svojoj specifičnoj, laganoj i vazdušastoj teksturi. Ovaj kolač potiče iz Milana, ali je danas popularan u celom svetu – i to posebno tokom zimskih praznika. Panettone se obično pravi sa suvim voćem, kandiranom koricom pomorandže, grožđicama i orasima. Ovaj kolač karakterističan je po svom visokom, okruglom obliku – uskim dnom i širim vrhom. Posebna posuda u kojoj se pravi omogućava tu karakterističnu visinu testa, a nije samo izgled razlog zašto ga mnogi prave ovih dana. Panettone je kolač veoma lagane, pahuljaste teksture – a bogatog ukusa i arome. Panettone je sastavni deo praznične trpeze i jede se uglavnom uz čaj, kafu ili pak – vino i šampanjac – a mi donosimo must try recept.
Recept za panettone
Sastojci:
Za starter (pripremiti dan pre):
- 100 g brašna
- 100 ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica instant kvasca
Za testo:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 10 g soli
- 10 g instant kvasca
- 5 jaja
- 100 ml mleka
- 200 g neslanog putera (omekšalog)
- 200 g kandirane korice pomorandže (iseckane)
- 200 g suvih grožđica
- Kora 1 pomorandže
- Kora 1 limuna
- 1 kašičica vanile
- 1/2 kašičice bademovog ekstrakta (po želji)
Uputstvo:
1. Priprema startera (dan pre)
- U manjoj posudi pomešajte 100 g brašna, 100 ml tople vode, šećer i kvasac.
- Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, pokriveno, 12 sati ili preko noći. Starter treba da bude mehuraste teksture.
2. Priprema testa
- U velikoj posudi pomešajte 500 g brašna, šećer, so i kvasac.
- U drugoj posudi, umutite jaja, mleko, vanilu, bademov ekstrakt, kora pomorandže i limuna.
- Dodajte starter u mešavinu jaja i dobro sjedinite.
- Polako dodajte mokre sastojke u brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo.
- Postepeno dodajte omekšali puter i mesite dok testo ne postane elastično (oko 10-15 minuta).
3. Dodavanje voća
- U testo dodajte kandiranu koricu pomorandže i suvo grožđe. Lagano umesite dok se ravnomerno rasporede.
4. Prva fermentacija
- Oblikujte testo u loptu, stavite u nauljenu posudu i pokrijte krpom.
- Ostavite da fermentira 4-6 sati na toplom mestu, dok se veličina ne udvostruči.
5. Oblikovanje i druga fermentacija
- Nakon što je testo naraslo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i ponovo ga premesite.
- Oblikujte ga u loptu i stavite u specijalni panettone kalup / okrugli visok kalup.
- Pokrijte i ostavite da testo raste još 3-4 sata dok ne dostigne ivice kalupa.
6. Pečenje
- Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
- Pre nego što stavite panettone u rernu, možete da napravite mali rez u obliku slova X na vrhu i stavite komadiće putera.
- Pecite oko 40-50 minuta dok ne postane zlatno smeđi, a kad tapnete dno, treba da zvuči šuplje.
7. Hlađenje
- Nakon pečenja, izvadite panettone iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki. Najbolje je ostaviti ga da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete.
Foto: Instagram (@hatice0ncel / @elinwarn)