Originalni recept za paradajz pastu virtuelno nas vodi na Siciliju – i oduševljeni smo procesom pripreme
Originalni recept za paradajz pastu virtuelno nas vodi na Siciliju – i oduševljeni smo procesom pripreme

Originalni recept za paradajz pastu virtuelno nas vodi na Siciliju – i oduševljeni smo procesom pripreme

Ukoliko vam je pasta omiljeno jelo, sigurno ste do sada pripremali i isprobali njene različite varijacije. Glavni sastojak ovog jela je rezano ili sušeno testo – i to u gotovo svim oblicima. Nedavno smo se upoznali sa najpopularnijim, ali i manje poznatim vrstama testenine koje su dokaz da je pasta mnogo više od običnog jela. Naime, ona postaje simbol kulture, te gastronomskog nasleđa koje traje nekoliko vekova. Međutim, kada su u pitanju originalni italijanski recepti, neophodno je pomenuti i paradajz pastu. Pasta od paradajza – ili paradajz pasta – koristi se kao dodatak italijanskim jelima, a recept na osnovu kog se pravi mnogo je kompleksniji nego što smo prvobitno mislili.

Paradajz pasta: Recept koji zahteva pripremu na otvorenom

Na osnovu Instagram objave koja nas virtuelno vodi na Siciliju lako možemo da zaključimo da se paradajz pasta priprema na unikatan i nesvakidašnji način. Njen glavni sastojak je paradajz – i to u velikim količinama. Priprema je zanimljiva zbog činjenice da je pardajz pire neophodno sipati na drvene stolove, a potom ostaviti na suncu sve dok se u potpunosti ne osuši. Na taj način, pire će vremenom postati pasta. Ipak, ovaj tradicionalni proces nije svojstven samo za paradajz, već i za druge namirnice. Između ostalog, to je pre svega voće kao što su smokve i grožđe.

Paradajz pasta počeće da menja oblik nakon dva sata. Već sledećeg dana će se postepeno početi smanjivati broj stolova na kojima se nalazi pardajz pire. Naposletku, zbog veće gustine, dobijena količina će moći da stane u jednu veliku činiju. Kao rezultat ovog proces dobija se gusta pasta karakteristične boje koja se koristi za pripremu različitih jela. Zbog punog ukusa, paradajz pasta jelima daje posebnu i distinktivnu aromu. Upravo ona poboljšava doživljaj konzumiranja testenine, čorbe i drugih jela.

Štaviše, zbog popularnosti ove metode, proces pripreme pretvoren je u specijalnu Tomato Paste radionicu. Ona se održava u školi kuvanja Anna Tasca Lanza u naselju Case Vecchie na Siciliji koja poziva sve zainteresovane da se oprobaju i nauče nešto više o pripremi tradicionalne paradajz paste. Novo iskustvo rezultiraće saznanjima o originalnoj recepturi, a Sicilija se zbog toga još jednom izdvojila kao lokacija na našoj must-visit listi.

Foto: Instagram (@samyoukilis, @annatascalanza)

Učitati još
Zatvori