Porodična artisan pekara u Parizu je jedna od najpoznatijih u svetu – evo koja se istorija krije iza nje
Porodična artisan pekara u Parizu je jedna od najpoznatijih u svetu – evo koja se istorija krije iza nje

Porodična artisan pekara u Parizu je jedna od najpoznatijih u svetu – evo koja se istorija krije iza nje

U susret Olimpijskim igrama možemo reći da je Journal tim pokrio skoro sve nezaobilazne destinacije koje morate posetiti prilikom sledećeg odlaska u Pariz. Spremili smo vam kompletan vodič kroz najpopularniju sportsku manifestaciju, za ljubitelje umetnosti izdvojili smo besplatan muzej koji morate posetiti i otkrili omiljena mesta Parižana za noćni izlazak. Može se reći da smo vas u potpunosti spremili za turu gradom svetlosti. Pored klasičnih destinacija koje uvek posećujemo, na must-see listu dodajemo i jednu porodičnu artisan pekaru. Poilâne je stara pariska pekara posvećena pravljenju autentičnog hleba i ostalih ukusnih prozivoda od testa.

Umetnost i kreacija u svetu testa

Unutrašnjost Polâine pekara izgleda veoma estetično i prosto poželite da nikad ne izađete iz nje. Nalazi se na pet lokacija u Parizu. Adrese su: 39 rue de Lévis, 49 boulevard de Grenelle, 8 Rue du Cherche-Midi, 83 rue de Crimee i 38 Rue Debelleyme. Ovu pekaru mođete pronaći i u Londonu, na adresi 46 Elizabeth St. Osnovana je 1932. godine od strane pekara Pierrea Poilânea. Zahvaljujući svom kvalitetu uspela je da se održi visoko na listi najboljih pariskih pekara.

Tri generacije slede jednu za drugom, a u njihovom asortimanu možete pronaći raznovrsne proizvode od testa. Najpopularniji su: hleb Miche Poilâne, puter kroasan i gingerbread. Zanimljivo je što ova peciva možete naručiti i na njihovom sajtu. Na njemu stoji da je moguća i internacionalna dostava, međutim za Srbiju još uvek nije dostupna. Svakako je zanimljiv koncept poručiti hleb iz Francuske koji vam može doći u Španiju.

Croissant in Paris: checked

U ponudi su različiti hlebovi, keks i peciva , a svi su napravljeni od odabranih sastojaka. Ti sastojci poštuju životnu sredinu, a održavaju nivo ukusa na zavidnom nivou. Poilâne proizvodi, pored toga što ostaju verni tradiciji pečenja, ispunjavaju veoma precizne specifikacije u pogledu svog sastava. Takođe ih ručno prave pekari obučeni najmanje devet meseci kod majstora iskusnog pekara koji nastoji da prenese celokupno znanje neophodno za obavljanje njegove profesije. U to se ubraja učenje pokreta, razumevanje procesa fermentacije i rad sa testom, kuvanje na vatri na drva, kao ikorišćenje svih čula kao najboljih alata za kreiranje.

Jedinstveni način pravljenja testa

Svi Poilâne proizvodi se spremaju u autentičnoj pećnici na drva. Postoji poseban proces u odabiru drva koja će se koristiti, pa tako se uglavnom bira reciklirano drvo ili ostaci tvrdog drveta. Veoma je jasno da je velika pažnja posvećena detaljima, kao i zašto se nalazi na listi najboljih pariskih pekara. Journal tim vas je još jednom poveo na turu zanimljivih mesta u Parizu, na kojima možete iskusiti ovaj prelep grad na autentičan način. Jedino što je preostalo jeste da kupite kartu, a ostale aktivnosti su vam već organizovane.

Foto: TikTok: @poilane; Instagram: @poilane

Učitati još
Zatvori