Cozy dish: Pasta sa kestenom, može!
Cozy dish: Pasta sa kestenom, može!

Cozy dish: Pasta sa kestenom, može!

Da li postoji nešto što više podseća na jesen od mirisa pečenog kestena? U danima kada nam se ne izlazi iz kuće, ovu dobro poznatu aromu možemo evocirati tako što ćemo isprobati neki novi recept. Testenina je uvek dobar izbor za brzi obrok, a pasta sa kestenjem može biti savršeno jelo koje će nas ušuškati na ovim temperaturama. Inspirisani receptom koji smo pronašli na profilu @breadbakebeyond, pravimo testeninu sa mirisom nostalgije.

Sastojci


  • kašika maslinovog ulja
  • 60g putera
  • glavica šalot luka
  • dva čena belog luka
  • 500g šampinjona ili drugih pečuraka po želji
  • 200g kestenja
  • 200 ml suvog belog vina
  • ruzmarin
  • so
  • biber
  • 350 g testenine

Priprema


Kestenje prvo dobro operite i zasecite makazama po dužini. Prelijte ih vrelom vodom i ostavite nekoliko minuta. Zatim ih dobro osušite i stavite u vatrostalnu posudu. Nakon toga ih pecite u rerni na 180 stepeni u trajanju od 30 minuta. Kada ih izvadite, oljuštite ih i iseckajte na komade željene veličine.

U posebnoj šerpi skuvajte pastu. Kada voda provri, posolite je. Nemojte štedeti na soli, već slobodno opustite ruku jer će nam ova voda poslužiti za sos. Što se tiče oblika paste, možete izabrati bilo koji oblik. Ipak, u želji da se još malo držimo coquette estetike, preporučujemo farfalle, odnosno mašnice.

Pripremite vaše povrće, tako što ćete luk iseći na sitne komade. Pečurke možete iseći na tanke listove. Na malo maslinovog ulja propržite luk dok ne dobije zlatnu boju, a potom dodajte pečurke. Kada dobro prodinstate pečurke i tečnost ispari, dodajte kestenje i kašiku ruzmarina. Promešajte i dodajte 2 čena iseckanog belog luka. U tiganj sipajte belo vino kako biste uradili deglazing i dodajte puter. Posolite i pobiberite po želji, a zatim dodajte dve kašike parmezana i kutlaču vode u kojoj se kuvala testenina. Ovako sos možete krčkati na nižoj temperaturi dok se ne redukuje na željenu gustinu.

Za kraj dodajte skuvanu testeninu u tiganj i mešajte dva minuta. Kada je vaša pasta sa kestenjem gotova, možete je servirati na tanjir i dodati parmezan za dodatni cheesy momenat.

Foto: Instagram / @breadbakebeyond / @evameloche / @chef_bellas_kitchen /

Učitati još
Zatvori