Oni koji su jedva čekali leto i letnje dane, raduju se kao mala deca. Temperature su skočile, kupačke sezone su otvorene, a vreme kao da od početka godine nije bilo vedrije. U to ime, pozdravljamo i sve lagane letnje recepte koji će se ove sezone naći na našim trpezama – danas na meniju pasta. Ovoga puta pripremamo nešto veoma zdravo, osvežavajuće ali i brzo za pripremu.
Reč je o pasti sa povrćem koja će vas osvežiti, a ujedno predstavlja obrok koji je zaista ukusan. Inspiraciju smo pronašli među slavnim italijanskim receptima, a kada pogledate sastojke verujemo da ćete mislima već biti usidreni u neku od italijanskih luka.
Sastojci:
- 300-400 gr trobojne spiralne paste
- 1/4 glavice karfiola
- 1-2 cveta brokula
- 2 osrednje šargarepe
- po 1 paprika, crvena, žuta, narandžasta (na sitnije kockice)
- 5-6 struka mladog luka
- 2 stabljike celera
- 10 zrna kapra, sitno seckanog
- 15-20 crnih maslinki
- 5 sušenih paradajza u ulju
- 300-400 ml italijanskog preliva za salate
- po ukusu soli i bibera
Priprema:
U veliku šerpu staviti vodu sa malom kašikom soli da provri, u provrelu vodu staviti pastu da se kuva.
Dok se pasta kuva očistiti šargarepu i ispeći je na tanke štapiće, posle 5 minuta kuvanja paste, dodajte šargarepu i nastavite kuvanje. Očistiti i oprati karfiol i iskidati ga na najmanje moguće cvetiće i odmah dodati pasti. Očistiti i oprati brokulu, takođe je iskidati na sitnije cvetiće i dodati u pastu sa šargarepom i karfiolom.
Foto: Pexels