Ideja za letnji ručak: Pasta sa povrćem na italijanski način
Ideja za letnji ručak: Pasta sa povrćem na italijanski način

Ideja za letnji ručak: Pasta sa
povrćem na italijanski način

Oni koji su jedva čekali leto i letnje dane, raduju se kao mala deca. Temperature su skočile, kupačke sezone su otvorene, a vreme kao da od početka godine nije bilo vedrije. U to ime, pozdravljamo i sve lagane letnje recepte koji će se ove sezone naći na našim trpezama – danas na meniju pasta. Ovoga puta pripremamo nešto veoma zdravo, osvežavajuće ali i brzo za pripremu.

Reč je o pasti sa povrćem koja će vas osvežiti, a ujedno predstavlja obrok koji je zaista ukusan. Inspiraciju smo pronašli među slavnim italijanskim receptima, a kada pogledate sastojke verujemo da ćete mislima već biti usidreni u neku od italijanskih luka.

Sastojci:

  • 300-400 gr trobojne spiralne paste
  • 1/4 glavice karfiola
  • 1-2 cveta brokula
  • 2 osrednje šargarepe
  • po 1 paprika, crvena, žuta, narandžasta (na sitnije kockice)
  • 5-6 struka mladog luka
  • 2 stabljike celera
  • 10 zrna kapra, sitno seckanog
  • 15-20 crnih maslinki
  • 5 sušenih paradajza u ulju
  • 300-400 ml italijanskog preliva za salate
  • po ukusu soli i bibera

Priprema:

U veliku šerpu staviti vodu sa malom kašikom soli da provri, u provrelu vodu staviti pastu da se kuva.

Dok se pasta kuva očistiti šargarepu i ispeći je na tanke štapiće, posle 5 minuta kuvanja paste, dodajte šargarepu i nastavite kuvanje. Očistiti i oprati karfiol i iskidati ga na najmanje moguće cvetiće i odmah dodati pasti. Očistiti i oprati brokulu, takođe je iskidati na sitnije cvetiće i dodati u pastu sa šargarepom i karfiolom.

Kuvanje paste ne sme biti više od desetak minuta, zajedno sa povrćem. Ako želite, povrće možete i posebno u drugoj posudi skuvati na pari. Skuvanu pastu sa povrćem ocediti i zaroniti u šerpu sa ledenom vodom kojoj ste dodali leda ili je samo duže ispirati sa mlazom hladne vode.
Ostavite da se dobro ocedi. Paprike očistiti od semenki pa je iseckajti na sitne kockice. U veću posudu stavite isečene paprike. Mladi luk očistiti pa oprati i iseći pola zelenog dela i ostaviti za neku drugu upotrebu a ostatak iseći zajedno sa belim delom i dodati u posudu gde je paprika. Isto tako sa celerom, oprati ga pa iseci na sitnije komade.
Kapar i suseni paradajz takođe sitno iseckati i staviti u posudu, dodati crne maslinke pa tome dodati oceđenu pastu sa povrćem. Preliti prelivom za salate, dobro izmešati i dodati soli i sveže mlevenog bibera po ukusu. I pasta je spremna!

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori