Stigao je petak, jedan od opuštenijih dana u nedelji. Posao, pa izlazak a onda se odmah iza ugla nalazi i vikend. Kako se preko nedelje trudimo da se hranimo za nijansu zdravije, te je u poslednje vreme naš favorit bio stake od kupusa, petak je odvojen za gastro senzacije koje čine sinonim hedonizma. Rezervisan je za slavlja, izlazske, odmor i vino. A kada pomenemo slavlje, u glavi je odmah samo jedno – šampanjac. S toga, danas se na Journal meniju nalazi pasta sa šampanjcem, novi specijalitet koji će ubrzo postati vaš go to.
Sastojci
- glavica belog luka
- 2 šolje mas
- supena kašika karija
- 226g maskarpone sira
- 200-250ml špampanjca
- limunov sok i kora
- 1/4 šolje parmezana
- maskarpone sir
- 1/4 šolje pecorino sira
- 1 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- slanina
- so
- biber
Priprema
Glavicu belog luka potrebno je prepoloviti na pola, preliti maslinovim uljem, prstohvatom soli i uviti u aluminijumsku foliju. Zatim je potrebno ubaciti luk u rernu da se peče na sto osamdeset stepeni četrdeset pet minuta.
U ključalu vodu potrebno je dodati malo soli i staviti pastu da se kuva. Već polako ulazimo u fazu pripreme sosa, te je sledeći korak dodavanje pomenute količine maslaca i karija u nešto dublji tiganj. Sastojke je potrebno polako mešati i kuvati samostalno par minuta.
Zvezda ovog soecijaliteta konačno je stigla, te je vreme za šampanjac. Smanjite jačinu vatre i polako mešajte sastojke dok se čini da je više od polovine šampanjca u potpunosti sjedinjeno.
Krematu notu prepisali smo maskarpone siru i parnezanu dok je svežina ovog puta na limunovoj strani.
Luk je gotov, te ga možemo sjediniti sa svim sastojcima kao i ostatak sireva i pavlake za kuvanje. Italian way je uvek dodati malo vode koja je ostala od pripremanja paste, te je sada jelo gotovo a na (gastro) scenu nastupa dekoracija.
Jelo je poželjno dekorisati sitno sečenom slaninom uz malo vlašca. Po želji možete dodati so ili biber radi intenzivnijeg ukusa.
Prijatno!
Foto: Instagram /@antica_sicilia_ut, @soulfoodmx