Petak je – a mi spremamo pastu sa šampanjcem i parmezanom
Petak je – a mi spremamo pastu sa šampanjcem i parmezanom

Petak je – a mi spremamo pastu sa
šampanjcem i parmezanom

Stigao je petak, jedan od opuštenijih dana u nedelji. Posao, pa izlazak a onda se odmah iza ugla nalazi i vikend. Kako se preko nedelje trudimo da se hranimo za nijansu zdravije, te je u poslednje vreme naš favorit bio stake od kupusa, petak je odvojen za gastro senzacije koje čine sinonim hedonizma. Rezervisan je za slavlja, izlazske, odmor i vino. A kada pomenemo slavlje, u glavi je odmah samo jedno – šampanjac. S toga, danas se na Journal meniju nalazi pasta sa šampanjcem, novi specijalitet koji će ubrzo postati vaš go to.

Sastojci


  • glavica belog luka
  • 2 šolje mas
  • supena kašika karija
  • 226g maskarpone sira
  • 200-250ml špampanjca
  • limunov sok i kora
  • 1/4 šolje parmezana
  • maskarpone sir
  • 1/4 šolje pecorino sira
  • 1 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • slanina
  • so
  • biber

Priprema


Glavicu belog luka potrebno je prepoloviti na pola, preliti maslinovim uljem, prstohvatom soli i uviti u aluminijumsku foliju. Zatim je potrebno ubaciti luk u rernu da se peče na sto osamdeset stepeni četrdeset pet minuta.

U ključalu vodu potrebno je dodati malo soli i staviti pastu da se kuva. Već polako ulazimo u fazu pripreme sosa, te je sledeći korak dodavanje pomenute količine maslaca i karija u nešto dublji tiganj. Sastojke je potrebno polako mešati i kuvati samostalno par minuta.

/@soulfoodmx/

Zvezda ovog soecijaliteta konačno je stigla, te je vreme za šampanjac. Smanjite jačinu vatre i polako mešajte sastojke dok se čini da je više od polovine šampanjca u potpunosti sjedinjeno.

Krematu notu prepisali smo maskarpone siru i parnezanu dok je svežina ovog puta na limunovoj strani.

Luk je gotov, te ga možemo sjediniti sa svim sastojcima kao i ostatak sireva i pavlake za kuvanje. Italian way je uvek dodati malo vode koja je ostala od pripremanja paste, te je sada jelo gotovo a na (gastro) scenu nastupa dekoracija.

Jelo je poželjno dekorisati sitno sečenom slaninom uz malo vlašca. Po želji možete dodati so ili biber radi intenzivnijeg ukusa.

Prijatno!

Učitati još
Zatvori