Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu i šlagom od cvetova pomorandže
Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu i šlagom od cvetova pomorandže

Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu i
šlagom od cvetova pomorandže

Najbolji način da proslavite početak novembra jeste da istražite na koje sve načine kruške mogu da se iskoriste u različitim receptima. Već smo pravili sezonski koktel Pear Collins, kao i tart sa Saint Aqur sirom, kruškama i orasima. Međutim, danas donosimo nešto drugačiji desert. Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu se našla na must-try listi.

Pavlova torta vezuje se za Australiju i Novi Zeland, a naziv je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Veruje se da je ova torta nastala tokom dvadesetih godina dvadesetog veka, kada je čuvena balerina posetila ove države u sklopu svoje turneje. U njenu čast, napravljena je Pavlova torta koju smo početkom leta već isprobali u izvornom obliku i dekorisanu jagodama. Ipak, danas je ukrašavamo kruškama i šlagom od cvetova pomorandže.

Sastojci

01. Puslice

  • šest belanaca
  • 300g šećera
  • jedna kašika kukuruznog skroba

02. Kruške

  • osam krušaka
  • 750ml crnog vina
  • 80g šećera
  • sok od pomorandže
  • tri kore od pomorandže
  • tri štapića cimeta
  • tri karanfilića
  • četiri zvezdasta anisa

03. Šlag

  • 200ml slatke pavlake
  • dve supene kašike maskarpone sira
  • jedna kafena kašika cveta pomorandže

Priprema

Zagrejte rernu na 90 stepeni. Umutite belanca sa prstohvatom soli, a kada krenu da se stežu postepeno krenite sa dodavanjem kukuruznog skroba i šećera. Nakon što ste dobili glatku strukturu, rasporedite smesu u formi puslica na pleh prekriven papirom za pečenje. Kašikom napravite lepe ivice, a potom ih oblikujte kao na snimku. Pecite sat i po vremena.

Dok je baza u rerni, u šerpi prokuvajte vino, šećer, sok i koricu od pomorandže, cimet, karanfilić i zvezdasti anis. Nakon toga, dodajte oljuštene kruške i kuvajte ih na laganoj vatri 15-20 minuta. Kada su se kruške skuvale, izvadite ih na tanjir. Vino procedite u manju šerpu i ostavite ga na laganoj vatri dok ne postane sirupasto. To ćete postići tako što ćete ga neprestano mešati pri čemu će se ono redukovati. Naposletku, umutite šlag koristeći slatku pavlaku i maskarpone sir, a zatim dodajte cvet pomorandže.

Nakon što ste izvadili bazu iz rerne, ispucajte ju u sredini kako se ne bi urušila od težine voća. Stavite šlag u udubljenje, na njega kruške, a vrh prelijte sirupom od crvenog vina.

Foto: Instagram @camillechamignon

Učitati još
Zatvori