Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu i šlagom od cvetova pomorandže
Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu i šlagom od cvetova pomorandže

Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu i
šlagom od cvetova pomorandže

Iako su kruške idealno jesenje voće, decembar je nezvanično proglašen za National Pear Month. Najbolji način da ga proslavite jeste da istražite na koje sve načine one mogu da se iskoriste u različitim receptima. Već smo pravili sezonski koktel Pear Collins, kao i tart sa Saint Aqur sirom, kruškama i orasima. Međutim, danas donosimo nešto drugačiji desert – Pavlovu tortu sa kruškama poširanim u vinu.

Pavlova torta vezuje se za Australiju i Novi Zeland, a naziv je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Veruje se da je ova torta nastala tokom dvadesetih godina dvadesetog veka, kada je čuvena balerina posetila ove države u sklopu svoje turneje. U njenu čast, napravljena je Pavlova torta koju smo početkom leta već isprobali u izvornom obliku i dekorisanu jagodama. Ipak, danas je ukrašavamo kruškama i šlagom od cvetova pomorandže.

@camillechamignon
@camillechamignon

Sastojci

01. Puslice

  • 6 belanaca
  • 300g šećera
  • jedna kašika kukuruznog skroba

02. Kruške

  • 8 krušaka
  • 750ml crnog vina
  • 80g šećera
  • sok od pomorandže
  • 3 kore od pomorandže
  • 3 štapića cimeta
  • 3 karanfilića
  • 4 zvezdasta anisa

03. Šlag

  • 200ml slatke pavlake
  • dve supene kašike maskarpone sira
  • jedna kafena kašika cveta pomorandže

Priprema

Zagrejte rernu na 90 stepeni. Umutite belanca sa prstohvatom soli, a kada krenu da se stežu postepeno krenite sa dodavanjem kukuruznog skroba i šećera. Nakon što ste dobili glatku strukturu, rasporedite smesu u formi puslica na pleh prekriven papirom za pečenje. Kašikom napravite lepe ivice, a potom ih oblikujte kao na snimku. Pecite sat i po vremena.

Dok je baza u rerni, u šerpi prokuvajte vino, šećer, sok i koricu od pomorandže, cimet, karanfilić i zvezdasti anis. Nakon toga, dodajte oljuštene kruške i kuvajte ih na laganoj vatri 15-20 minuta. Kada su se kruške skuvale, izvadite ih na tanjir. Vino procedite u manju šerpu i ostavite ga na laganoj vatri dok ne postane sirupasto. To ćete postići tako što ćete ga neprestano mešati pri čemu će se ono redukovati. Naposletku, umutite šlag koristeći slatku pavlaku i maskarpone sir, a zatim dodajte cvet pomorandže.

Nakon što ste izvadili bazu iz rerne, ispucajte ju u sredini kako se ne bi urušila od težine voća. Stavite šlag u udubljenje, na njega kruške, a vrh prelijte sirupom od crvenog vina.

@camillechamignon
@camillechamignon

Foto: Instagram @camillechamignon

Učitati još
Zatvori