Najbolji način da proslavite početak novembra jeste da istražite na koje sve načine kruške mogu da se iskoriste u različitim receptima. Već smo pravili sezonski koktel Pear Collins, kao i tart sa Saint Aqur sirom, kruškama i orasima. Međutim, danas donosimo nešto drugačiji desert. Pavlova torta sa kruškama poširanim u vinu se našla na must-try listi.
Pavlova torta vezuje se za Australiju i Novi Zeland, a naziv je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Veruje se da je ova torta nastala tokom dvadesetih godina dvadesetog veka, kada je čuvena balerina posetila ove države u sklopu svoje turneje. U njenu čast, napravljena je Pavlova torta koju smo početkom leta već isprobali u izvornom obliku i dekorisanu jagodama. Ipak, danas je ukrašavamo kruškama i šlagom od cvetova pomorandže.
Sastojci
01. Puslice
- šest belanaca
- 300g šećera
- jedna kašika kukuruznog skroba
02. Kruške
- osam krušaka
- 750ml crnog vina
- 80g šećera
- sok od pomorandže
- tri kore od pomorandže
- tri štapića cimeta
- tri karanfilića
- četiri zvezdasta anisa
03. Šlag
- 200ml slatke pavlake
- dve supene kašike maskarpone sira
- jedna kafena kašika cveta pomorandže
Priprema
Zagrejte rernu na 90 stepeni. Umutite belanca sa prstohvatom soli, a kada krenu da se stežu postepeno krenite sa dodavanjem kukuruznog skroba i šećera. Nakon što ste dobili glatku strukturu, rasporedite smesu u formi puslica na pleh prekriven papirom za pečenje. Kašikom napravite lepe ivice, a potom ih oblikujte kao na snimku. Pecite sat i po vremena.
Dok je baza u rerni, u šerpi prokuvajte vino, šećer, sok i koricu od pomorandže, cimet, karanfilić i zvezdasti anis. Nakon toga, dodajte oljuštene kruške i kuvajte ih na laganoj vatri 15-20 minuta. Kada su se kruške skuvale, izvadite ih na tanjir. Vino procedite u manju šerpu i ostavite ga na laganoj vatri dok ne postane sirupasto. To ćete postići tako što ćete ga neprestano mešati pri čemu će se ono redukovati. Naposletku, umutite šlag koristeći slatku pavlaku i maskarpone sir, a zatim dodajte cvet pomorandže.
Nakon što ste izvadili bazu iz rerne, ispucajte ju u sredini kako se ne bi urušila od težine voća. Stavite šlag u udubljenje, na njega kruške, a vrh prelijte sirupom od crvenog vina.
Foto: Instagram @camillechamignon