U potrazi za nešto drugačijim, ali isto tako jednostavnim, obrocima uglavnom se odlučujemo za kombinaciju najrazličitijih sastojaka koje već imamo u kuhinji. Tako smo, na primer, nedavno isprobali zapečeni batat sa plavim sirom, brusnicama i medom, te spoj citrusnog voća i tost hleba.
Ovaj put, glavni sastojci recepta uključuju šargarepe, leblebije, feta sir i grčki jogurt. Već pri prvom pogledu na osnovne komponente predloga za današnji ručak jasno je da su u pitanju raznovrsne, ali isto tako hranljive namirnice, koje možda niste zamišljali unutar istog obroka. Međutim, u kombinaciji sa pikantnim začinima, možda će vam upravo ovo quick & easy jelo postati jedno od novih omiljenih.
Sastojci
- šest šargarepa
- tri supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika meda
- četvrtina kafene kašike belog luka u prahu
- četvrtina kafene kašike slatke dimljene paprike
- 400g leblebija
- dve supene kašike tabasco sosa
- 140g grčkog jogurta
- 90g feta sira
- supena kašika svežeg peršuna
- tahini pasta
- so, biber
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na pleh koji ste obložili papirom za pečenje stavite šargarepe koje ste prethodno oprali i isekli na polovine (po dužini). Prelijte ih sa dve supene kašike maslinovog ulja te supenom kašikom meda, a nakon toga dodajte beli luk u prahu, slatku dimljenu papriku i malo soli. Sve sastojke promešajte, odnosno sjedinite, a šargarepe pecite oko 15-20 minuta.
U međuvremenu, operite i iscedite leblebije. Osušite ih kuhinjskom krpom, a potom stavite u činiju i dodajte supenu kašiku maslinovog ulja, dve supene kašike tabasco sosa, te so i biber po ukusu. Nakon 15 minuta, izvadite šargarepe iz rerne i stavite ih na jednu polovinu pleha. Na drugu polovinu dodajte leblebije i pleh vratite u zagrejanu rernu na dodatnih 20 minuta.
Nakon toga, ostavite šargarepe i leblebije da se ohlade na nekoliko minuta. Na odvojenom tanjiru rasporedite grčki jogurt, a na njega dodajte šargarepe i leblebije, a na vrh izmrvljeni feta sir, iseckani peršun i po želji tahini pastu.
Foto: Instagram @gatherednutrition