U kuhinji se delimo na dve grupe. Iskusni i veoma raspoloženi da eksperimentišu i isprobavaju nove recepte i oni koji misle da to nije za njih i radije to prepuštaju ovoj prvoj grupi. Ipak, kako ukusni recepti ne moraju nužno da budu i komplikovani ovaj recept može biti idealan za obe pomenute grupe. Glavnu ulogu u ovom gastro izazovu igra ni manje ni više nego – pečeni plavi patlidžan.
Sastojci:
- 1 plavi patlidžan
- maslinovo ulje
- 1 kašičica harisa sosa
- 1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
- svež origano
- 100g jogurta
- 1 kašika krem sira
- sok od 1 limuna
- 1 kašičica sumak začina
- 2 kašike srirače
- 1 kašičina mlevenog kima
- 1 kašičica senfa od celog zrna
- sok od 1 limuna
- 1/4 čilija
- šaka pinjola
- šaka svežeg timijana
- kora od limuna
- nar
Priprema:
Napravite umak od jogurta tako što ćete jogurt pomešati sa krem sirom, sumak začinom i limunovim sokom. Ostavite ga da se ohladi u frižideru. Patlidžan rasecite uzduž na jednake šnite, tako da koren petaljke ostane. Prelijte ga maslinovim uljem i začinima i stavite u rernu da se peče na 180 stepeni.
Zatim napravite srirača sos tako što ćete pomešati maslinovo ulje, sriraču, mleveni kim, senf od celog zrna i sok od limuna. Izvadite umak od jogurta iz frižidera i servirajte ga na tanjir kao podlogu za patlidzan, potom prelijte harisa sosom. Pečen patlidžan izvadite iz rerne i servirajte ga na sos od jogurta. Pospite čilijem, pinjolima, majčinom dušicom i dodajte prethodno očišćen nar.
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram @lilylykkes