Sicilijanski recepti dominiraju italijanskom kuhinjom kao i sastojci poput artičoka, limuna i nama najdražih pistaća. Dašak najvećeg ostrva u Sredozemnom moru može da se pronađe na vašem jutarnjem tanjiru veoma brzo i lako. U nastavku teksta vam donosimo spisak neophodnih namirnica kao i postupak pripreme za domaći namaz od pistaća.
Namaz od pistaća
Sastojci
- 60ml vode
- 60ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 120g očišćenih pistaća
- 140g šećera u prahu
- 1/4 kašičice soli
Priprema
Očišćene sirove pistaće prelijte vrelom vodom, zatim pustite da odstoji 10 minuta. Oljuštite tamnu kožicu i pusite da se pistaći osuše. Zatim ih stavite u blender i u zavisnosti od mekoće pistaća, belndajte izmađu 5 i 10 minuta dok ne dobijete savršenu masu. U dobijenu smesu dodajte vanilu, šećer u prahu i so. Sve to dobro izmešajte, zatim dospijate ulje u blagim mlazovima. Kada ovu smesu izvadite iz blendera imaće tendenciju da se stvrdne čim se ohladi. Stoga, kako bi ostala pogodna za mazanje vreme je da dodate i malo vode. Namaz čuvajte u staklenoj tegli na sobnoj temperaturi do nedelju dana ili u frižideru ukoliko želite da ga sačuvate na duže vreme.
Svež pecivo iz obližnje pekare ili ono koje nam je ostalo od prethodnog dana zagrejte u rerni. U zavisnosti od vaših preferencija, variraće i vreme koje će pecivo da provede u rerni. Kada ga izvadite, isečete ga i premažete već pripremljenim domaćim namazom od pistaća.