Verovatno bi se mnogi od vas složili da, kada bi godišnja doba imala svoje ukuse, jesen i zima bi bespogovorno bili slatki specijaliteti sa jabukama i cimetom. Ova kombinacija aroma, za koje će mnogi reći da predstavlja Christmas on a plate, zaista sa sobom nosi asocijacije na hladne dane i ušuškane trenutke. Delom je to i zbog bezbroj božićnih filmova koje smo odgledali, a koji često podrazumevaju upravo scene u kojima, kraj kamina, u kišnim ili snežnim danima, glavni junaci uživaju u poslasticama napravljenih od ovih sastojaka. Zato smo i mi rešili da pripremimo pecivo sa jabukama i cimetom, jer novembar je već počeo, Noć veštica se završila (sa njome i sezona bundeva) – i, najvažnije od svega, Mariah Carey je zapevala prve taktove znate-već-koje pesme.
Sastojci
- 2 jabuke
- 400 grama lisnatog testa
- 1 jaje
- 4 kašike šećera
- cimet
Priprema
Pripremu započinjemo tako što najpre isečemo jabuku na kolutove, pa izvadimo okrugli deo sa sredine. Zatim, razvijamo lisnato testo, a onda ga sećemo na dugačke listiće. Tako isečeno testo potom uvijamo oko kolutića jabuke, tako da budu skoro u potpunosti obavijeni. Premazujemo umućenim jajetom, a svaki komad peciva potom pošećerimo i pospemo cimetom, tako da ravnomerno budu raspoređni po površini. Pecivo sa jabukama pečemo u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, 15-20 minuta, dok ne dobije finu, braonkastu boju. Preko pečenog peciva možete posuti još malo cimeta ili šećera u prahu, za dodatnu slatkoću. Uživajte!
Foto: Instagram (@iamhuyen)