Pečurke su mnogima omiljena jesenja namirnica. Razlog tome je svakako njihova raznolikost i mogućnost da ih spremamo na gomilu različitih načina. S prvim danima jeseni počinje i sezona branja pečuraka, a neke od naših najpopularnijih vrsti su vrganji, lisičarke čija sezona završava s ranom jeseni, a tu je i rudnjača koja spada među šampinjone. Pečurke, zapravo, volimo na sve moguće načine, ali u nastavku smo izdvojili dva recepta za naša omiljena jesenja jela s pečurkama.
Galette sa šumskim pečurkama
Najdraži su nam recepti koje možemo konzumirati u bilo koje doba dana. Jedan takav recept s šečurkama su svakako galette sa šumskim pečurkama. Za ručak ili večeru možemo jelo napraviti uz finu salatu, a nećemo se buniti kada ostatke od večere pojedemo za doručak. Reč galette potiče iz francuskog i u prevodu znači kameni oblutak. Radi se o piti nepravilnog oblika koja može imati slani i slatki nadev. Razlog zbog kojeg ga volimo je što za njega nisu potrebni nikakvi kalupi, već se rubovi samo presaviju preko nadeva i na taj način ga zadrže.
Sastojci
Za testo:
- 350 g brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- prstohvat vlašca, majčine dušice i peršuna (opcionalno)
- 12 kašika maslaca
- 6 kašika hladne vode
Za nadev:
- 400 g pečuraka
- 1 luk
- 3 kašike maslaca
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice papra
- 1/4 kašičice timjana
- 1 jaje
- 50 g kisele pavlake
- 1 mozzarela
Priprema
- Pomešajte sve suve sastojke za testo, dodajte maslac formirajući mrvice pa na kraju hladnu vodu kako bi se svi sastojci sjedinili. Testo oblikujte u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite 20 min u frižideru.
- Naseckajte luk koji ćete pržiti na prethodno zagrejanom tiganju i maslacu. Nakon 5 min u tiganj dodajte prethodno oprane i naseckane pečurke. Pržite dok gljive ne omekšaju i sva tečnost ne ispari. Posolite i zabiberite pa ostavite sa strane.
- Razvaljajte testo na debljinu od oko pola centimetra. Pažljivo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
- Testo premažite kiselom pavlakom pazeći pritom da ostavite rub od oko 5 cm. Preko kisele pavlake stavite smesu gljiva iz tiganja. Na vrh izrendajte jednu mozzarellu pa pospite majčinu dušicu.
- Savijte rub prema gore i preko nadeva pa premažite rubove s jednim umućenim jajem.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 min
Rižoto s vrganjima
Sastojci
- 40 g sušenih vrganja
- 8 kašika maslaca
- 2 crvena luka
- 4 čena belog luka
- 1/2 kašičica soli
- 1/2 kašičica papra
- 170 ml belog vina
- 1 kašika soka od limuna
- 1 l bazu od povrća
- 300 g Arborio riže
- kockica maslaca
- parmezan
Priprema
- Sušene vrganje stavite u činiju s vodom i ostavite ih jedan sat. Namočene vrganje ocedite i naseckajte.
- U tiganju otopite maslac, dodajte naseckan luk i pržite na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodajte isečene vrganje povremeno mešajući. Posolite, zabiberite i dodajte sok od limuna.
- Nakon minuta prženja ulijte belo vino i sačekajte da vino napola ispari. Zatim dodate pirinač i malo popržite, a nakon toga počnite da dolivate bazu od povrća
- Pirinač konstantno mešajte i svako malo dodajite bazu kroz 15 min
- Na kraju dodajte kockicu maslaca za kremasti ukus i narendani parmezan.
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram
Tekst preuzet sa Journal.hr