Jesenja sezona, pored toga što stavlja najbolje kostime povodom Noći veštica u fokus, važi za cozy period godine kom se nakon vrelog leta radujemo. Jesen je prelazni period koji iz nas izvlači najbolje odevne kombinacije, s obzirom na to da je dovoljno toplo kako bismo izašli u rolci i statement odelu, a takođe dovoljno hladno da bismo uopšte izvadili ove komade iz ormara. Ova sezona prilagođava naše navike hladnoj zimi koja je gotovo iza ugla, pa tako menja i našu svakodnevnu rutinu.
Kafa u jutarnjim časovima predstavlja apsolutni must, ali u rečenici koja u fokus stavlja savršena jesenja jutra, glavne aktere predstavljaju peciva. Journal Gastro Insider je istražio mnoštvo pekara, te nam većina onih koje su se našle na ovoj listi nisu strane, ali je povod kojim ih grupišemo totalno drugačiji. U nastavku izdvajamo pet cozy beogradskih pekara, gde biramo da započnemo savršena jesnja jutra.
• SLOJ
Peciva, Beograd, _____ [ dopuni ].
Jedini tačan odgovor u gorepomenutom nizu bio bi SLOJ Bakery. SLOJ predstavlja jedno od naših omiljenih mesta u gradu, s obzirom na to da smo u njihovom bistrou u Jospodar Jevremovoj isprobali mnoštvo specijaliteta kojima se iznova vraćamo, a znamo i da je njihova matcha jedna od najboljih u gradu. SLOJ poseduje dva lokala u Beogradu – jedan u fokus stavlja bistro princip poslovanja dok je drugi jedna od najestetičnijih pekara u gradu. Na adresi Vojvode Petka 7, očekuju vas neka od najboljih peciva u gradu, ušuškana u estetičnom enterijeru SLOJ Bakerya. Krosani, slatka i slana peciva od nas dobijaju zelenu zastavicu. Te za koji god proizvod da se odlučite znajte da niste pogrešili.
• Pekara Šarlo
Pekara Šarlo, nekada najpopularnija na Dorćolu, nedavno je otvorila svoju novu lokaciju. U sklopu Gastrošora, sada imate priliku da uživate u izvanrednim pecivima Šarlo pekare koja specijalizuje u prozvodnji sourdough peciva koja svojim kombinacijama ukusa redefinišu granice pekarskog zanata. Pekarski lanac Šarlo je svoju prvu pekaru otvorio 2011. godine. A kvalitet njihovih peciva im je prijuštio dugovečno poslovanje sa tri otvorene lokacije.
Pekara Šarlo, preciznije ona u Gastrošoru o kojoj danas govorimo, poseduje minimalistički izgled koji favorizuje hrom u enterijeru. Moderan dizajn pekare, izvanredna peciva i enterijer koji vas mami na fotografisanje, samo su neki od razloga za početak jutra u pekari Šarlo.
• La Boulangerie
Iz Gastrošora ubrzo se selimo u centar grada uz parolu – Cozy as it get’s. Na Dorćolu vas čeka Pariz u Beogradu, i moglo bi se reći, epicentar cozy atmosfere. Pekara La Boulangerie jedna je od najpoznatijih kada su kroasani u fokusu diskusije, kao i savršena, topla, jesenja jutra koja počinju u lokalu estetičnog enterijera, u centru grada, sa toplom kafom i nekim od najboljih peciva u gradu. La Boulangerie tim svemu pristupa sa pažnjom, te je svaki kutak ovog mesta gastronomski beg u Pariz.
• Pekarska radionica
Pekarska radionica jedna je od omiljenih pekara svih Beograđana. Od skoro, ponovo, na Lionu i Dorćolu, ova pekara na čelu sa Hedonom Fehmiuom predstavlja go to mesto za pronalazak svežeg hleba u najranijih jutarnjim časovima. Pekarska radionica je svoj prvi lokal otvorila 2013. godine, na Zvezdari, a u fokusu se tada nalazila proizvodnja bagel peciva. Nešto kasnije, 2017. godine, jedna od naših omiljenih pekara se seli na Dorćol. Na ovoj lokaciji pekara započinje svoju grandizonu istoriju iz početka. Nedavno, Pekarska radionica se ponovno vratila na Zvezdaru, preciznije Lion, a peciva koja nudi idealna su za početak savršenog jesenjeg jutra.
• BreadVenture
Sourdough peciva jedna su od naših omiljenih, a mesto koje ih savršeno potpisuje je nedavno otvorena pekara BreadVenture. U potrazi za savršenim hlebom i toplim pecivom za dobro jutro, BreadVenture je jedna od naših prvih destinacija. Estetičan enterijer, prijatno osoblje i izvanredna peciva, markiraće BreadVenture pekaru vašim favoritom.
Foto: Instagram / @lisaifi, @breadventure.bakery, @pekarskaradionica, @la_boulangerie_belgrade, @sarlo_dorcol, @sloj.beograd /