Pronaći savršen recept za doručak je izuzetno bitan zadatak, a mi smo danas odlučili da vam pomognemo u tome. U pitanju je jedan neverovatno jednostavan recept, koji je samo mala varijacija na klasičan doručak koji svi obožavamo. Ovaj put donosimo vam kralja među jelima za doručak, jaje na oko, u svom novom (i po našem mišljenju, boljem) obliku – pesto jaje!
Napravite svež pesto
Kako bi vaše pesto jaje imalo poseban šmek, izvodjite desetak minuta više da napravite domaći pesto sos!
Sastojci:
- 1 veza svežeg bosiljka
- 2 čena belog luka
- trećina šolje pinjola
- pola šolje sitno rendanog parmezana
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 limun (opciono)
Prvo, oljuštite beli luk i ugnječite ga kako bi se lakše usitnio u blenderu. Zatim, u blender dodajte oprano lišće bosiljka i so, i uključite blender na sporiju brzinu. Dodajte pinjole i pola parmezana koji ste prethodno izrendali i opet uključite blender na kratko. Sada je vreme da ubacite maslinovo ulje, taman toliko da se sos sjedini i postane kompaktan. Ubacite ostatak paremzana, stavite so i biber po ukusu i malo limunovog soka ukoliko to želite. Na kraju sve izblendajte i vaš pesto sos je spreman da se stavi u teglicu!
Pesto jaje: Priprema
Najbolji deo ovog recepta je što se gotovo ne razlikuje od običnog prženog jajeta! Sve što je potrebno je da umesto ulja u tiganju na kom pržite jaje, stavite kašičicu, dve pesto sosa. Ulje iz pesta je dovoljno da se jaje ne zalepi za tiganj, i čak malo sosa je dovoljno da potpuno promeni doživljaj klasičnog prženog jajeta. Naš predlog je da žumace ostavite polu tečno, kako biste mogli da ga razlijete, međutim, sve je stvar ličnog ukusa!
Ono kako mi najviše volimo da uživamo u ovom divnom doručku, jeste da namažemo velikodušan sloj krem sira na hleb, stavimo naše pesto jaje preko, i pospemo bibera dovoljno da kinemo od njega par puta. Tada znamo da je dovoljno. Umesto krem sira, možete se odlučiti i za avokado namaz, koji će se podjednako dobro slagati.
Sada, imate sve što je potrebno da započnete dan s uživanjem, na pravi način!
Foto: Unspalsh