Tradicionalna italijanska pica mnogim ljudima jedno je od omiljenih jela za koje bi se opredelili u bilo koje doba dana. Iako se može spremiti na stotinu različitih načina, na prvom mestu Taste Atlas liste najpopularnijih našla se, nimalo iznenađujuće, Margherita. Potom su usledile Napoletana i Quattro formaggi, a četvrto mesto zauzela je Caprese pica. Za njenu pripremu potrebna su samo tri ključna sastojka – mocarela, paradajz i bosiljak. Koristeći iste, već smo isprobali Caprese sendvič i Caprese bites. Ovaj put, kako bismo zaokružili Caprese trilogiju, isprobaćemo picu sa posebnom vrstom mocarele – burratom. Naziv ovog sira u prevodu označava nešto što je kremasto i poput putera, a upravo takav je i ukus koji težimo da postignemo.
Sastojci
01. Podloga
- 400g brašna
- 200g tople vode
- kašika maslinovog ulja
- so (po ukusu)
02. Paradajz sos
- tri kašike maslinovog ulja
- dva čena belog luka
- sveži listovi bosiljka
- 400g paradajz pelata
- so, biber (po ukusu)
03. Punjenje
- 250g čeri paradajza
- bosiljak
- burrata sir
- masline
Priprema
Pripremite testo aka podlogu za picu tako što ćete prosejati brašno i dodati malo soli. U dobijenu smesu sipajte toplu vodu i dobro promešajte. Krenite da mesite testo, postepeno dodajući maslinovo ulje. Oblikujte ga u loptu a zatim oklagijom razvucite u željeni oblik. U rerni zagrejanoj na 180 stepeni ostavite testo 10-15 minuta, odnosno dok se delimično ne ispeče.
Za to vreme, pripremite paradajz sos. U šerpu sipajte maslinovo ulje, dodajte iseckani beli luk i bosiljak. Potom ubacite paradajz pelat, so, biber i, ovaj put, listove bosiljka. Kuvajte na srednjoj vatri 5 minuta bez poklopca, uz konstantno mešanje.
Nakon što ste izvadili podlogu iz rerne, premažite je kuvanim paradajzom i na vrh stavite čeri paradajz. Po želji, možete dodati i masline, kao i različite začine. Picu vratite u rernu da se dodatno zapeče na još 10 minuta. Na gotovu picu stavite burrata sir, ukrasite svežim bosiljkom i poslužite.
Foto: Instagram @budinovskaya_ksenia