Da li ste probali pieroge? Donosimo recept za tradicionalne poljske dumplinge
Da li ste probali pieroge? Donosimo recept za tradicionalne poljske dumplinge

Da li ste probali pieroge? Donosimo recept za
tradicionalne poljske dumplinge

U Journal gastro rubrici akcenat je oduvek bio na ukusnim specijalitetima i novitetima. Tako smo i ovog puta odlučili da pronađemo takav novitet, ali u tradicionalnoj kuhinji. U pitanju su pierogi. Pierogi su tradicionalno poljsko jelo, poznato i u drugim istočnoevropskim kuhinjama. Reč je o testu punjenom različitim, slatkim i slanim punjenima, koje se oblikuje u  polukružne jastučiće (slično raviolima). Najčešće se kuvaju, a zatim još kratko poprže na ringli kako bi postali hrskavi. Pierogi se obično prelivaju maslacem i posipaju prženim lukom, slaninom ili kiselom pavlakom. Svoj recept za domaće pieroge koji uvek ispadnu savršeno, s nama je podelila Kristina Štriga, svima poznata kao Cellulite Factory.

Pierogi – tradicionalni poljski dumplingsi – donosimo recept


Pierogi sa sirom i krompirom

Sastojci za testo:

  • 340-360 g glatkog brašna
  • 110 ml mlake vode
  • 30 ml mleka
  • jedno manje jaje
  • jedna kašičica ulja
  • pola kašičice soli

Sastojci za fil:

  • 350 g pire krompira
  • 180 g svežeg sira
  • 60 g trapista
  • jedna kašičica kisele pavlake
  • pola kašičice soli
  • 1/4 čašičice šarenog bibera
  • pola kapičice seckanog peršuna
  • 20 g maslaca
  • prženi luk, kisela pavlaka i peršun, za serviranje
Pierogi Cellulite Factory

Priprema

U posudu dodajte vodu, ulje, mlijeko, sol i jaje. Sjedinite ih. Ubacite brašno, pomešajte kašikom, te rukama umesite glatko i mekano testo (oko 10 minuta). Ako vam se testo previše lepi za ruke dodajte 1-2 kašičice brašna.

Testo oblikujte u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta. Za fil sjednite pire, obe vrste sira, pavlaku, so, biber i peršun. Od fila oblikujte kuglice i slažite ih na tepsiju.

Razvučeno testo podelite na pola. Jedan deo obmotajte folijom, a drugi tanko razvucite, na debljinu oko 1 mm. Okruglom modlicom ili čašom veličine 6-7 cm izrežite krugove.

Na svaki krug stavite jednu kuglicu fila, premažite rubove vodom. Zatim ih spojite. Prstima po želji zavijte rubove kako bi dobili talase. Ponovite s ostatkom testa i fila.

Zakuvajte lonac slane vode. Ubacite 1/3 pieroga i kuhajte 2-3 minuta, odnosno dok ne isplivaju na površinu.

Izvadite ih, iscedite i prebacite na tepsiju. U činiji rastopite maslac. Dodajte kuvanu testeninu i pržite par minuta dok ne dobije lepu koricu.

Poslužite ih uz prženi luk ili slaninu, kiselu pavlaku i peršun.

Pierogi Cellulite Factory

Tekst preuzet sa: Journal.hr.

Recept nam donosi Kristina Štriga. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Kristina Štriga

Učitati još
Zatvori