Ukoliko vam se Italija u ovom trenutku čini suviše daleko – PIETRA Pizza & Cucina na novoj lokaciji donosi još bolji ukus napolitanske pice
pizza • / ˈpiːtsə / • italian noun
Pica, specijalitet italijanske kuhinje, mnogim ljudima predstavlja jedno od omiljenih jela. Ona može da se spremi na bezbroj načina, a samim tim danas postoji mnoštvo različitih varijacija tradicionalne pice. Ipak, u zavisnosti od ukusa, svako ima svoje preferencije. Svakako, neke od najpopularnijih vrsta su Margherita, Capricciosa i Quattro Formaggi. Svaka od njih mirisom i aromom može da vas smesti u određeni italijanski gradić koji pripoveda priču o istoriji ovog jela. Makar to bilo i imaginarno.
Međutim, ako vam se Italija u ovom trenutku čini suviše daleko – hedonizam koji uključuje uživanje u pici po originalnoj recepturi ne mora da ostane na nivou imaginarnog. Štaviše, njega sada možete da doživite u novootvorenoj piceriji PIETRA u naselju West 65 na Novom Beogradu.
It’s always Pizza O’Clock @ PIETRA
Iako je picerija i koktel bar PIETRA otvorena u ulici Kumanovska 6 na Vračaru pre skoro tri godine, sada je došlo vreme za nešto sasvim novo i drugačije. Zahvaljujući specijalnim recepturama, te inovativnim koktelima i vinima čiji kvalitet zadovoljava najviše standarde, PIETRA se vrlo brzo izdvojila od ostalih lokala sličnog tipa.
Takođe, imajući u vidu premium usluge, PIETRA je postala idealno mesto za radne sastanke, ali isto tako i za opuštanje posle dugog radnog dana. Upravo zbog toga, PIETRA tim ove godine odlučio je da se proširi – i to u naselju West 65. Ipak, za razliku od prve lokacije, na novoj će pored pice moći da se isprobaju i drugi italijanski specijaliteti. Rižoto, pasta, bruskete i lazanje samo su neki od njih, a prošireni jelovnik će sadržati za svakog ponešto – kako za ljubitelje mesa i sireva, tako i za vegeterijance.
The best memories are made around the table
Kratak pogled na jelovnik ostavio bi vas u nedoumici po pitanju odluke kada je u pitanju izbor pice. Ipak, chef pizzaiuolo Goran Abramović preporučuje dve pice koje čine istoriju svih pica – Marinara i Margarita. Upravo sa drugom picom, on je u Napulju postao svetski šampion u pravljenju tradicionalnih napolitanskih pica. Drugi put, ovu titulu dobio je u Portu – i to sa picom koja sadrži pršutu od mangulice, baby mocarelu, gorgonzolu i domaće tartufe. Nju takođe možete isprobati prilikom prve [ ili naredne ] posete piceriji PIETRA, ali i niz drugih klasičnih pica.
Iako se u fokusu priče o PIETRA piceriji nalazi, naravno, pica – ona ne bi bila to što jeste da jedna od njenih glavnih karakteristika nije savremeni izgled i dizajn enterijera. Istančani umetnički ukus vidljiv je u svakom segmentu ambijentalnog okruženja, a cela priča zaokružena je sa arhitekticom Anom Nenadović koja je zadužena za dizajn sadašnjih i budućih PIETRA lokala.
pietra • / pjɛ.tra / • italian noun
Takođe, picerija PIETRA se kao sertifikovana napolitanska picerija bavi i edukacijom po pitanju pripreme pice. Njen suvlasnik Goran Abramović ponosno ističe činjenicu da ova Akademija ima polaznike iz čitavog regiona, te da u prilog tome ide činjenica da je UNESCO zanat pica majstora zaštitio 2017. godine. Dakle, baš kao što pojam pietra u prevodu označava kamen – ovi pica majstori svojim znanjem postavljaju temelje napolitanske grane pice u našoj zemlji.
Naposletku, PIETRA je posle samo osam meseci ušla u TOP 50 najboljih picerija u Evropi. Ovo priznanje dobila je već dve godine za redom – a Journal tim predviđa da će se to dogoditi i po treći put. Ipak, ako želite sami da se uverite – shvatićete zašto je to tako već nakon prvih nekoliko momenata provedenih u nesvakidašnjem ambijentu nove PIETRA picerije.
Foto: Ljubo Ašćerić