Mada se retko opiremo Cezar salati, pre svega zbog osvežavajućeg ukusa i lakoće pripreme, istina je da nekada tražimo obimniji obrok. U potrazi za takvim jednim jelom, došli smo na ideju da pomenutu salatu pretvorimo u – burger. Suštinski istog ukusa, samo bogatiji proteinima, ali i dragim nam Cezar sosom.
Sastojci (za četiri osobe)
- 1 kašika senfa
- 2 kašičice soja sosa
- 2 čena belog luka
- 4 kašike limunovog soka
- 2 kašičice mlevenog bibera
- 80 ml extra-virgin maslinovog ulja
- 6 kašika majoneza
- 9 kornišona, iseckanih
- 4 veća ili 6 manjih bataka bez koske i kože
- 4 brioš zemičke, prepolovljene
- 1 srednji morač
- 20 grama listova bosiljka
- 1 manja glavica zelene salate
- 1 srednji paradajz
- so
Priprema
Najpre umutite senf, soja sos, beli luk, 2 kašike limunovog soka i 2 kašičice mlevenog bibera. Dok mešate, dolijte maslinovog ulja dok se sve ne sjedini. Polovinu napravljene marinade prebacite u manju činiju, a potom u nju dodajte majoneza i kornišona. Sos sa majonezom posolite i ostavite sa strane. Pileće batake posloite i dodajte u činiju sa marinadom, dok ne pokrije meso. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30-ak minuta. Roštilj podmažite uljem, pa zagrejte na srednju temperaturu. Postavite piletinu na rešetku, okrećući je na pola pečenja, pa ostavite da se ispeče 8-10 minuta. Prenesite na tanjir i ostavite da se ohladi 5 minuta. Ukoliko ste koristili 6 bataka, isecite dva na pola, kako bi svaki burger sadržao batak i po. Zemičke zagrejte na roštilju nekih 30 sekundi, dok se ne ureškaju, pa prebacite na tanjir sa piletinom. Dok piletina odstoji, isecite morač, pa pomešajte sa bosiljkom i dodajte 2 kašičice ulja i 2 kašičice limunovog soka, a onda začinite solju i biberom. Sos od majoneza premažite preko obe polovine zemičke. Na donju polovinu poređajte 1-2 lista zelene salate i kolutiće paradajza. Preko povrća stavite piletinu, a zatim salatu od moreča na vrh, pa zatvorite gornjim delom zemičke. Prijatno!