

Kada želite obrok koji je istovremeno bogat ukusima, teksturama i hranljivim sastojcima, piletina sa čilijem i belim lukom u supi može biti savršen izbor. Spoj sočne piletine, aromatičnih začina i kremaste supe pruža osećaj topline i udobnosti u svakom zalogaju. Čips od belog luka ovom jelu dodaje posebnu notu, dok istovremeno idealno balansira sa ostalim ukusima. Iako možda deluje drugačije, ovaj obrok se vrlo lako sprema, a recept za njega prenosimo sa profila @caitlinjesson.
Sastojci
- četiri-pet pilećih karabataka bez kostiju i kože
- kašika čili praha
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica začinske paprike
- kašičica soli
- dve kašike maslinovog ulja
- 470ml kokošjeg bujona
- dve kašike tamari ili soja sosa
- 120ml kokosovog mleka
- sok od dve isceđene limete
- kuvani pirinač za serviranje (mera po želji)
Garniš:
- susam
- korijander
- mladi luk
Čips od belog luka:
- osam čenova belog luka iseckanog na listiće
- 230ml ulja od avokada (možete koristiti i maslinovo)
Priprema
U činiju dodajte pileći karabatak, čili, papriku, beli luk u prahu i so. Mešajte dok začini ne prekriju meso, a onda ostavite sa strane dok spremate čips od luka. U nezagrejano ulje od avokada (ili maslinovo ulje) ubacite tanko iseckane listiće luka i ostavite na srednjoj vatri. Luk će postepeno početi da se prži kako temperatura bude rasla. Sklonite ga sa vatre čim počne da dobija zlatnobraon boju kako ne bi izgoreo. Ostavite sa strane na ubrusu kako bi on upio višak ulja.
U veliki tiganj dodajte dve kašike maslinovog ulja i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Dodajte piletinu i bez okretanja pržite jednu stranu oko osam minuta. Zatim prevrnite meso na još osam minuta kako bi se ravnomerno ispržila i druga strana. Gotovo meso izvadite iz tiganja i ostavite sa strane. Kada se ohladi isecite ga na trake.
Deglazirajte tiganj bujonom, tako što ćete istovremeno i oguliti sa dna tiganja sve što se zalepilo. Zatim dodajte tamari (ili soja) sos, kokosovo mleko i sok od limete i kuvajte minut-dva.
Za serviranje dodajte željenu količinu kuvanog pirinča u činiju, prelijte bogatom supom i rasporedite meso. Jelo upotpunite hrskavim čipsom od belog luka, svežim korijanderom, susamom i mladim lukom za dodatnu aromu i teksturu. Vaša savršeno začinjena piletina sa čilijem i belim lukom je spremna – prijatno!
Foto: Instagram / @caitlinjesson / @cookinglozza /