Athena Calderone nam donosi recept kojem ćemo se vraćati iznova i iznova
Athena Calderone nam donosi recept kojem ćemo se vraćati iznova i iznova

Athena Calderone nam donosi recept kojem
ćemo se vraćati iznova i iznova

Ako nas pitate, savršen jesenji recept mora da poseduje dva epiteta: toplo i utešno. Sada nije vreme za brojanje kalorija, već je idealan trenutak da obradujemo naše stomake jednim kvalitetnim homemade obrokom. Zahvaljujući influenserki Atheni Calderone, poznatijoj pod instagram imenom @eyeswoon, danas se na meniju nalazi pan-roasted meso. Zvuči bland? Piletina sa urmama i maslinama je sve samo ne to. Da li sad shvatate zašto nam je ovaj recept privukao pažnju?

Sastojci


  • Četiri polovine pilećih prsa sa kostima i kožom
  • So i sveže mleven biber
  • Dve kašike ulja od koštica grožđa / kao zamenu koristite maslinovo
  • 55g neslanog putera
  • 10 oljuštenih šalota, veće komade isecite po dužini
  • Četiri čena luka, izdrobljenog i grubo isečenog
  • Osam do deset grančica sveže majčine dušice
  • 120ml belog suvog vina
  • 360ml kokošjeg bujona
  • 8 Medjol urmi, bez koštica i isečenih po dužini
  • 105g zelenih maslina, izdrobljenih i bez koštica
  • Polovina kašike jabukovog sirćeta
  • Limun iscedite, a koru izrendajte za garniš

Kako se sprema piletina sa maslinama i urmama?


Piletinu ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 230 ̊C, a rešetku postavite u gornjoj polovini vaše pećnice. Vaš liveni tiganj ubacite u rernu na 15 minuta. Osušite pileće grudi i bogato ih začinite sa svih strana solju i biberom. Vaš zagrejani tiganj pažljivo premestite iz rerne na ringlu. Ukoliko ne posedujete ovaj tip tiganja, koristite posudu koja može da ide u rernu. Dodajte ulje i zagrejte ga na srednje jakoj temperaturi. U dve ture ispržite piletinu sa strane na kojoj je koža, u trajanju oko četiri do pet minuta, dok sama koža ne dobije zlatnu boju i crispy završnicu. Sačuvajte kašiku ulja koje je ostalo u tiganju, a ostalo prospite.

Piletinu odložite u tanjir sa strane, dok pravite vaš sos. Na srednjoj temperaturi istopite polovinu putera i dodajte šalot. Pržite luk bez mešanja oko šest minuta dok se ne karamelizuje. Dodajte beli luk, par grančica majčine dušice, polovinu preostalog putera i začinite solju i biberom. Promešajte tiganj i kuvajte dok šalot ne omekša, između pet i sedam minuta. Deglazirajte tiganj sa vinom i redukujte sos na polovinu od prvobitne količine. Dodajte još par grančica majčine dušice i bujon. Neka se sos kuva na srednje do niskoj vatri oko 15 minuta dok se blago ne redukuje. Proverite da li je potrebno još začina, a onda dodajte urme i masline u sos. 

 

Vratite pileće grudi u tiganj, ali ovoga puta neka se koža nalazi na gornoj strani. Stavite tiganj u rernu i pecite dok se piletina ne skuva, oko 20 minuta. Zatim piletinu stavite na tanjir i ostavite je na toplom. Tiganj vratite na ringlu, a u sos dodajte sirće. Krčkajte tri do pet minuta dok on ne bude dovoljno gust da se zalepi za varjaču. Sklonite ga sa ringle i stavite preostali puter i dodajte sok od limuna. Vratite piletinu u tiganj i nakon toga je možete servirati. Ukrasite sa preostalim grančicama majčine dušice i izrendanom korom od limuna.

Iako zvuči kao lenghty proces, ovo je jedno od  onih jela koje ćete spremati iznova i iznova.

piletina sa urmama i maslinama (12)
/ @eyeswoon /

Foto: Instagram / @eyeswoon /

Učitati još
Zatvori