

Vikend je za mnoge vreme kada se posvete kuvanju i spremanju hrane kod kuće – ili kada imaju takozvani cheat day, tačnije kada sebi dozvole da jedu hranu koju izbegavaju tokom nedelje. Pizza je gotovo uvek na vrhu liste kada je cheat day u pitanju – a nedavno obeležen Svetski dan pizze (9. februara) naveo nas je i da izdvojimo tri omiljene pizzerije u Beogradu. Iako volimo da je naručujemo i jedemo u restoranima, pizza je zapravo veoma jednostavna za pripremu i kod kuće – i tako sada donosimo recept.
Pizza kod kuće / recept
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 7 g suvog kvasca (1 pakovanje)
- 300 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za sos:
- 400 g paradajza (može konzervirani ili svež)
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Sastojci za nadev:
- 200 g rendanog sira (mozzarelle)
- Svi ostali sastojci po želji: šunka, pečurke, paprika, masline, itd.
Priprema:
1. Priprema testa:
- U velikoj činiji pomešajte brašno, so i šećer.
- U maloj činiji, pomešajte toplu vode i kvasac. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penušavo.
- Dodajte kvasac u brašno i mešajte dok ne počne da se formira testo.
- Dodajte maslinovo ulje i mesite testo oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Pokrij ga krpom i ostavi da naraste na toplom mestu 1-1.5 sati.
2. Priprema sosa:
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte paradajz.
- Dodajte origano, so i biber i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta dok se sos ne zgusne.
- Po želji, možete dodati malo šećera ako je sos suviše kiseo.
3. Priprema pizze:
- Kada je testo naraslo, podelite ga na 2 dela (ako želite 2 manje pizze).
- Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u željeni oblik.
- Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje.
- Premažite testo pripremljenim sosom.
- Dodajte rendani sir, a zatim i ostale sastojke po želji.
4. Pečenje:
- Pecite pizzu u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-15 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe, a sir se istopi i blago porumeni.
5. Posluživanje:
- Kada je pizza gotova, izvadite je iz rerne i isecite na komade.
- Po želji, možeš dodati sveže začine poput bosiljka ili origana.
Foto: Instagram (@nataliaspotts / @zainebsoven / @emilisindlev)