Pronašli smo recept za savršenu pizzu kod kuće
Pronašli smo recept za savršenu pizzu kod kuće

Pronašli smo recept za
savršenu pizzu kod kuće

Vikend je za mnoge vreme kada se posvete kuvanju i spremanju hrane kod kuće – ili kada imaju takozvani cheat day, tačnije kada sebi dozvole da jedu hranu koju izbegavaju tokom nedelje. Pizza je gotovo uvek na vrhu liste kada je cheat day u pitanju – a nedavno obeležen Svetski dan pizze (9. februara) naveo nas je i da izdvojimo tri omiljene pizzerije u Beogradu. Iako volimo da je naručujemo i jedemo u restoranima, pizza je zapravo veoma jednostavna za pripremu i kod kuće – i tako sada donosimo recept.

Pizza kod kuće / recept

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 7 g suvog kvasca (1 pakovanje)
  • 300 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za sos:

  • 400 g paradajza (može konzervirani ili svež)
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Sastojci za nadev:

  • 200 g rendanog sira (mozzarelle)
  • Svi ostali sastojci po želji: šunka, pečurke, paprika, masline, itd.

Priprema:

1. Priprema testa:

  • U velikoj činiji pomešajte brašno, so i šećer.
  • U maloj činiji, pomešajte toplu vode i kvasac. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta dok ne postane penušavo.
  • Dodajte kvasac u brašno i mešajte dok ne počne da se formira testo.
  • Dodajte maslinovo ulje i mesite testo oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  • Pokrij ga krpom i ostavi da naraste na toplom mestu 1-1.5 sati.

2. Priprema sosa:

  • U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte paradajz.
  • Dodajte origano, so i biber i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta dok se sos ne zgusne.
  • Po želji, možete dodati malo šećera ako je sos suviše kiseo.

3. Priprema pizze:

  • Kada je testo naraslo, podelite ga na 2 dela (ako želite 2 manje pizze).
  • Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u željeni oblik.
  • Stavite ga na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Premažite testo pripremljenim sosom.
  • Dodajte rendani sir, a zatim i ostale sastojke po želji.

4. Pečenje:

  • Pecite pizzu u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 10-15 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe, a sir se istopi i blago porumeni.

5. Posluživanje:

    • Kada je pizza gotova, izvadite je iz rerne i isecite na komade.
    • Po želji, možeš dodati sveže začine poput bosiljka ili origana.
Učitati još
Zatvori