It’s Pizza Time! Mada, ako nas pitate uvek je pravo vreme za pizzu. Pa tako znamo tri beogradska restorana gde se jede najbolja pizza. A tu je i novootvoreni restoran Figo na Palilulskoj pijaci koji smo nedavno posetili. Dakle, pizza kod nas zauzima posebno mesto. Toliko posebno da smo isprobali / skoro / sve moguće varijacije na temu sa prefiksom pizza – od Pizza Bear, Sushi Pizze, preko zdrave pizze (da moguće je i to!), pa sve do Brownie Pizze. Sada smo pronašli jednako neobičnu kombinaciju koja nam je privukla pažnju. Reč je o receptu za pizzu koja se pravi pomoću kora za pitu. Tako je ovo hibridno gastro rešenje dobilo i svoj nezvanični radni naziv – pizza-pita. Verujemo da se Italijanima ovaj recept ne bi svideo, ali when in Rome do as the Romans do, a kada nisi onda pusti mašti na volju – jer, pizza-pita je sve što bi trebalo, a niste probali dosad.
Kore za pitu vs. testo
Kada je reč o gastro industriji, ne možemo da izostavimo činjenicu da je upotreba kora za pitu, i u receptima u kojima primarno kore za pitu nisu jedan od sastojaka, postala apsolutni hit. Namirnica koja je nekada najčešće bila rezervisana za pitu sa jabukama, mesom ili sirom, krompirom i sličnim varijacijama na temu, sada je našla svoju primenu i u drugim receptima, a ne samo tradicionalnim. Crinkle pie sa brie sirom i smokvama upravo je jedan takav koji zaista morate probati. A drugi? Drugi je – pizza-pita. U nastavku donosimo recept.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 150 grama pelata od paradajza
- 3-4 kriške dimljenog sira
- maslinovo ulje
- So
- Biber
- Susam
Priprema:
Uzmite najpre sva lista kore. Zatim ih spojite tako što ćete premazati maslinovim uljem između kora pre nego što ih sastavite. Zatim nafilujte pelatom od paradajza i dodajte štapiće dimljenog sira. Zamotajte u rolat, stavite u pleh, premažite masalinovim uljem i pospite susamom i dodajte bosiljak po želji. Ukoliko više preferirate mesne pizze, uvek možete dodati i neku šunku, pršutu i slično. Potom stavite da se peče 12-15 minuta na 200C. I pizza-pita je gotova! Uživajte!
Foto: Instagram @cosatipreparopercena