Ukusi Bliskog istoka: Trik recept za sos od plavog patlidžana
Ukusi Bliskog istoka: Trik recept za sos od plavog patlidžana

Ukusi Bliskog istoka: Trik recept za
sos od plavog patlidžana

Da li ste znali da se plavi patlidžan klasifikuje kao bobičasto voće? Nismo ni mi, ali verovaćemo botaničarima na reč. The more you know

Elem, ovo povrće voće, je pravi multi-tasker u kuhinji. Tekstura mu zavisi od načina na koji ga pripremate. Uglavnom je dobar za grilovanje, pečenje u rerni, kao baza za soseve ili čorbe. Vegeterijanci i vegani ga obožavaju jer može da se priprema kao zamena za meso. Jedno od najpopularnijih jela sa patlidžanom, poreklom je sa Bliskog istoka, a zove se Baba ghanoush, a mi smo pronašli trik kako da ga lakše pripremite u kućnim uslovima.

Sastojci

  • 3 plava patlidžana
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika tahini paste (Sos od susama)
  • 1 kašika maslinovog ulja ili putera
  • 2 kašike soka od limuna
  • So, biber

Priprema

U pleh stavite tri patlidžana i pecite na 200°C oko 45 minuta. Vreme pečenja, zavisi od jačine vašeg šporeta, pa će se možda peći i duže. Prepoznaćete da li je patližan dovoljno pečen po tome što postane mekan i taman. Sačekajte da se patlidžan ohladi, a onda jedan po jedan, umotajte u providnu foliju. Isecite dno patlidžana i višak folije, a onda u veću posudu, iscedite sredinu povlačeći rukom po dužini – od peteljke ka dnu. Zatim, dodajte ostale sastojke, dobro sjedinite sa patlidžanom i začinite po ukusu. Ako želite da vam smesa na kraju bude glatka, sa manje teksture, sve sastojke pomešajte u blenderu.

Jelo možete poslužiti uz čips, tortilje, tost, ili sveže hrskavo povrće. Ako želite da pojačate unos proteina, u jelo možete dodati i kuvane leblebije.

Postoji i marokanska verzija ovog jela – Zaalouk. Pravi se sa dodatkom paradajza i malo jačih začina.

Učitati još
Zatvori