Pomfrit od patlidžana sa susamom, miso pastom i medom je definitivno jedno neobično i inovativno jelo. Kombinacija slatkog patlidžana sa bogatom aromom belog misoa i meda, je, mi bismo rekli, dobitna. Upotpunjen hrskavom koricom, sa dodatkom sosa od belog luka i tahinija, ovaj pomfrit doprinosi kompleksnosti ukusa, pružajući izuzetno gastronomsko iskustvo. Food blogerka Carolina Gelen uči nas ovom receptu. Ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji, ovo je pravi recept za vas.
Sastojci:
- 2-3 srednja patlidžana
- 200 g susama
Marinada
- 4 kašike ili 1/4 šolje bele miso paste
- 3 kašike meda
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika sirćeta
- so
Sos od tahinija
- 200 g susama
- 2 čena belog luka,
- 2 kašike limunovog soka
- 2 dcl suncokretovog ulja
- Prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešaajte sve sastojke za marinadu u jednoj posudi. Kada ste to uradili, potrebno je da svaki patlidžan isečete na pola, a zatim svaku polovinu opet na pola. Kriške patlidžana premažite marinadom. Potrebno je da svaku krišku umočite u susam. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12-15 minuta, zatim okrenite patlidžane. Premažite ih dodatnom marinadom odozgo, zatim nastavite sa pečenjem još 10-12 minuta, sve dok patlidžani ne postanu zlatno smeđe boje i mekani na dodir.
Tahini sos je takođe vrlo jednostavan za pripremu. Susam pržite na tiganju na slaboj vatri sve dok ne dobije zlatno žutu boju. Potom ga stavite u blender, zajedno sa lukom, i limunovim sokom. Zatim, postepeno dodajete ulje i blendajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko želite možete da dodate malo soli.
Vaš pomfrit od patlidžana je spreman. Uživajte.
Foto: Instagram @carolinagelen