Donosimo recept za poširane šljive koje bi trebalo barem jednom da isprobate
Donosimo recept za poširane šljive koje bi trebalo barem jednom da isprobate

Donosimo recept za poširane šljive koje bi
trebalo barem jednom da isprobate

Ako ste u potrazi za jednostavnim obrocima za čiju pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, Journal knjiga recepata je iz dana u dan sve ispunjenija upravo takvim receptima. Stoga predlažemo da u narednih nekoliko dana svoje dnevne obroke koncipirate na sledeći način – vafli sa spanaćem za doručak, pasta sa smokvama i tikvicama za ručak, te specijalni recept Viktorijinog anđela za večeru. Međutim, ako između tri glavna obroka pažnju želite da usmerite i na desert, predlažemo da – zadržavajući se na tematici voća i povrća – to budu poširane šljive u belom vinu. Evo i zašto.

Poširane šljive u belom vinu: Ideja za jesenji desert

Proces poširanja moguće je primeniti prilikom pripreme različitih jela, a pod njim se podrazumeva kuvanje određene namirnice u tečnosti na veoma visokoj temperaturi. Ipak, u tom procesu, tečnost ne bi trebalo da proključa. Namirnice koje se najčešće poširaju su jaja i riba, ali i različite vrste voća. Kada je voće poširano, ono može da se konzumira kao takvo, ali može i da se servira sa drugim namirnicama. Štaviše, može i da se iskoristi za dekoraciju različitih torti, a jedna od njih je i Pavlova torta sa poširanim kruškama.

Prilikom poširanja voća, kao tečnost se najčešće koristi vino. Stoga ovaj put šljive poširamo u belom vinu – i to zajedno sa nekoliko lovorovih listova. U pripremi se koristi još svega nekoliko namirnica, a nakon što poširane šljive odstoje preko noći, one su spremne za serviranje. U nastavku donosimo spisak svih sastojaka, te proces pripreme.

Sastojci


  • šest šljiva
  • flaša suvog belog vina
  • 175g šećera
  • tri lovorova lista
  • šest zrna bibera

Priprema


Belo vino, šećer i začine sjedinite u loncu, te ih ostavite na laganoj vatri oko pola sata. Za to vreme, prepolovite šljive i iz njih uklonite koštice. Nakon toga, potrebno je da ih poširate između tri i pet minuta, a ovaj proces zavisi od njihove veličine i toga koliko su zrele.

Nakon što su se počele ljuštiti, izvadite ih i spoljašnji sloj u potpunosti oljuštite. Ostavite da se tečnost za poširanje ohladi, a nakon toga je prelijte preko šljiva. Šljive ostavite u frižideru nekoliko sati – ili čak celu noć. Poširane šljive servirajte sa šlagom, bademima i drugim sastojcima po želji.

Foto: Instagram (@emma.ranne)

Učitati još
Zatvori