S obzirom da Uskršnji post uvekoliko traje, verovatno vam već ponestaje ideja za pripremu obroka koji neće sadržati mlečne proizvode ili mesne prerađevine. Zato smo tu da uskočimo u pomoć! Pasta je uvek dobar izbor za ukusan ručak, a nudi i mogućnost za eksperimentisanje sa različitim ukusima. Osim tradicionalnog paradajz ili pesto sosa, ovaj neprevaziđen italijanski specijalitet može se spremiti i sa drugim prelivima. Dokle god vam ne nedostaje mašte, možete osmisliti sos koji će biti po vašoj meri, kombinujući različito povrće i sastojke. Tako smo i došli do paste sa sosom od avokada. Ovaj kremasti preliv, koji sadrži i indijskog oraha, idealna je opcija ukoliko želite da probate nešto malo drugačije, a jednostavno i ukusno.
Sastojci
- 1 avokado
- 80 grama svežeg baby spanaća
- 70 grama indijskog oraha
- 2 čena belog luka
- svež bosiljak
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 oceđen limun
- 230 ml sojinog ili drugog biljnog mleka
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 500 grama paste po želji
Priprema
Pre pripreme sosa i paste, potrebno je omekšati indijski orah, tako što ćete ih potopiti u posudi sa vodom i ostaviti preko noći. Pastu skuvajte po upustvu na pakovanju. Za to vreme, kako biste pripremili sos, promeštajte sve sastojke u blenderu, uključujući i prethodno oceđeni indijski orah. Nakon što ste dobili željenu tvrdoću paste, ocedite vodu pa vratite u šerpu. Preko testenine dodajte sos i dobro promešajte kako bi se sjedinilo. Kada je pasta spremna, servirajte sa sušenim paradajzom i pospite bosiljak preko.