Potreba za veganskim obrocima nikada nije bila veća, a sada, u vreme posta, imamo još više razloga da eksperimentišemo s receptima koji su nutritivni, ukusni i prilagođeni različitim stilovima ishrane. Nakon što smo se bavili maštovitim jelima pripremljenim u kalupima za mafine, okrećemo se jednom potpuno drugačijem konceptu: galetama sa karamelizovanim lukom, koje su istovremeno ukusne i jednostavne za pripremu. Ove galete su idealna opcija za doručak, ali mogu poslužiti i kao lagan ručak ili večera. Njihova kombinacija hrskave kore od speltinog brašna, slatkastog ukusa karamelizovanog luka i pikantne note rukole čini ih pravim gurmanskim iskustvom. Inspiraciju za ovaj posni recept pronašli smo na Instagram profilu @_plantbaes_, a zanimljivo je što ga možemo spremati i za doručak i za ručak.
Posni recept koji spremamo za doručak i ručak
Sastojci
- dva velika crna luka
- 200 g pečuraka (po izboru: šampinjoni ili bukovače)
- 200 g speltinog brašna (može i integralno pšenično)
- dve kašike maslinovog ulja
- tri kašike biljnog jogurta (sojin ili kokosov, nezaslađen)
- jedna kašičica sveže majčine dušice (ili ½ kašičice sušene)
- jedna kašika integralnog senfa
- prstohvat morske soli
- sveža rukola za posluživanje
- balzamiko glazura
- po želji: biljni feta sir
Priprema
Zagrejte rernu na 200°C. Na srednjoj vatri, na tiganju, zagrejte maslinovo ulje i dodajte seckani luk. Pržite ga na tihoj vatri dok ne postane karamelizovan i dobije zlatnu boju (oko 15 minuta). Dodajte pečurke isečene na kriške, majčinu dušicu i prstohvat soli. Kuvajte još pet do sedam minuta dok pečurke omekšaju i puste svoj sok. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
U posudi pomešajte speltino brašno, prstohvat soli, biljni jogurt, kašiku maslinovog ulja i malo vode. Mesite dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikujte loptu, prekrijte folijom i ostavite da odmori 10 minuta. Na papiru za pečenje razvucite testo u krug debljine oko 5 mm. Premažite ga slojem senfa, ostavljajući ivice nepokrivene (oko 3 cm). Na testo rasporedite karamelizovani luk i pečurke, pa preklopite ivice testa preko fila. Pecite galetu u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, okrećući je na pola pečenja za ravnomernu zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Dodajte svežu rukolu, preliti balzamikom i, po želji, pospite biljnim feta sirom. Ove galete su bogate vlaknima i ukusima, jednostavne za pripremu i savršene za sve prilike. Ako tražite inspiraciju za posni recept, veganski i ukusan obrok, ova kombinacija će sigurno postati vaš favorit za doručak, ali i za ručak.
Foto: Instagram: @_plantbaes_, @victorianordmark, @thyme.and.timber