Pravi havajski recept za poke sa rižom i kratka istorija jela
Pravi havajski recept za poke sa rižom i kratka istorija jela

Pravi havajski recept za poke sa
rižom i kratka istorija jela

Poke, gastro trend koji je posebno od početka ove godine na našim prostorima počeo da broji sve više fanova. Ljubitelji zdrave ishrane kažu da je ovo obrok koji sadrži sve neophodne minerale, vitamine i proteine. Međutim, koliko zaista znamo o ovom jelu? Poke nam dolaze sa Havaja, a u bukvalnom prevodu predstavljaju – sirovu ribu. Sirova riba se na Havajima služi isečena na kockice i dobro marinirana, a činija poke obavezno sadrži rižu pri dnu, sirovo voće i povrće, zdrave i egzotične začine. Poke su svega nekoliko godina popularne i u Evropi, a prvi restoran koji služi poke otvoren je u Milanu u Italiji pre oko svega tri godine. Moramo napomenuti da su poke, iako jednostavne za pripremu, teške za masovnu pripremu u restoranima. Svaki sastojak koji se kroisti mora biti svež, osnovni sastojci moraju se nabavljati lokalno kako bi što duže trajali. Namirnice kao što su avokado, ananas, vakame alge svoj put do naše zemlje moraju da prođu iz inostranstva.

Ono što poke čini toliko popularnima jeste i njihovo pakovanje koje je uvek od recikliranih ambalaža, ali i mogućnost da u svoj obrok sastavite sami izborom zdravih i svežih priloga. U Srbiji je takođe u toku ove i prethodne godine otvoreno više manjih restorana koji su specijalizovani za prodaju poke činija.

Oni koji često putuju, sigurno su primetili da veliki evropski gradvi na svakom „ćošku“ imaju u ponudi poke, a nama ne ostaje drugo nego da se nadamo da obva pojava neće zaobići ni našu zemlju.

Poke postaju sve popularniji izbor i kod onih koji ručaju na poslu. Naime, nakon ovog obroka spremni ste momentalno za rad, niste uspavani kao posle težeg obroka a ujedno ste siti. Ukoliko želite da isprobate i sami ovo jelo ili vas pak zanima kako da ga pripremite, mi imamo sjajan recept.

poke recept
@sushinsushipt

Sastojci:

  • 1 šoljica bele riže kratkog zrna, dobro isprane
  • 1 šoljica vode
  • 2 kašičice rižinog octa ili šećera
  • 2 kašičice tamarija ili umaka od soje
  • 4 kašičice limunovog soka
  • 4 kašičice mirina
  • 1 kašičica čilija
  • 1 kašičica sitno narendanog đumbira
  • 1 kašičica tamnog sezamovog ulja (od prepečenih sezamovih semenki)
  • 2 manja mlada luka, sitno iseckana
  • 2 kašike tune
  • grančice korijandra
  • tanke trakice šargarepe
  • tanki komadići avokada
  • komadići crvenog daikona
  • zrna mlade soje
  • tanke trakice krastavca
  • furikake (japanska mešavina začina s algama)

Priprema:

1. Rižu istresite u posudu za kuvanje i prelijte vodom. Odaberite odgovarajući program i kuvajte je 30 minuta ili dok riža ne upije vodu i omekša. Kuvanu rižu izvadite i ostavite 10 minuta da odleži.

2. U maloj izmešajte miješajte ocat, šećer i prstohvat soli dok ne otopite šećer. Rižu premestite u veliku činiju. Prelijte smesom octa pa je laganim mešanjem obložite i razbijte grudvice. Uz povremeno je mešanje ostavite još 5 minuta da odleži. Rižu do posluživanja možete prekriti vlažnom kuhinjskom krpom.

3. U međuvremenu napravite marinadu: u manjoj činiji scedite tamari ili umak od soje, limunov sok, mirin, ljuto od čilija, đumbir, sezamovo ulje i mladi luk. Tunu neposredno pre posluživanja u srednje velikoj činiji obložite marinadom.

4. Na dno činije za posluživanje rasporedite rižu, u središte nagomilajte mariniranu tunu pa ih pospite semenkama sezama.

5. Poke nadogradite dodacima po želji.

Prijatno!

 

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori