How to: Praznični „brownies” kolač od slane karamele
How to: Praznični „brownies” kolač od slane karamele

How to: Praznični „brownies”
kolač od slane karamele

Popularni američki kolač brownies poznat je po svom sočnom, čokoladnom ukusu. U zavisnosti od tipa i količine sastojaka koji se koriste, razlikuju se tri varijacije ovog deserta – fudgy, chewy i cakey. Takođe, za njegovu pripremu može se koristiti kako crna, tako i bela ili mlečna čokolada. Mi se nismo mogli odlučiti, pa smo u današnjem receptu kombinovali sve tri vrste. Takođe, u skladu sa prazničnim duhom koji trenutno vlada u the most beautiful time of the year, kolač dekorišemo upotrebom različitih sastojaka koji će dati oblik jedne od glavnih asocijacija na zimu – Sneška Belića.

Sastojci


(1) Brownies

  • 150g putera
  • 150g crne čokolade
  • dva jajeta
  • 220g šećera u prahu
  • 150g brašna

(2) Salted caramel

  • 150g putera
  • 30g šećera u prahu
  • 60g javorovog sirupa
  • jedna konzerva kondenzovanog mleka
  • kafena kašika soli

(3)  Čokoladni preliv & dekoracija

  • 300g mlečne čokolade
  • 18 dugmića bele čokolade
  • 9 slanih pereca
  • dekorativne mrvice za kolače
  • glazura za pisanje od čokolade i karamele

Priprema


Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izlomite crnu čokoladu na sitne komade i dodajte puter, a potom ih stavite u mikrotalasnu rernu na 60 sekundi, odnosno dok se ne istope. U drugoj činiji sjedinite jaja i šećer sve dok ne nastane gusta smesa. Prespite miks crne čokolade i putera u činiju sa jajima i šećerom, dodaje brašno i izmešajte. Ulijte smesu u pleh na koji ste stavili papir za pečenje i ostavite u rerni oko dvadeset minuta. Brownies bi trebalo da imaju pukotine oko ivice, a sredina bi trebalo da bude vazdušastija.

Dok se brownies baza hladi, krenite sa pripremom slane karamele. U šerpi, na niskoj temperaturi, sjedinite puter, šećer, javorov sirup i kondenzovano mleko. Posle nekoliko minuta pojačajte temperaturu ringle i mešajte 5 minuta, odnosno dok se karamela ne zgusne. Ovaj proces tipično je praćen pojavom balončića. Naposletku, dodajte kafenu kašiku soli.

@jessie.bakes.cakes
@jessie.bakes.cakes

Na prohlađeni brownies sipajte slanu karamelu i rasporedite je tako da nastane ravnomeran sloj. Ostavite kolač u frižideru na sat vremena. Za to vreme, napravite čokoladni preliv tako što ćete, nalik na prvi korak, izlomiti mlečnu čokoladu na deliće i istopiti je u mikrotalasnoj.

Nakon što ste brownies izvadili iz frižidera, pospite čokoladu preko njega. Na kraju, od sastojaka za dekoraciju napravite oblike Sneška Belića prateći korake u Instagram receptu. Obratite pažnju na to kako ih pozicionirate – kada kolač isečete, na svakom parčetu trebalo bi da bude po jedan.

Foto: Instagram @jessie.bakes.cakes

Učitati još
Zatvori