Popularni američki kolač brownies poznat je po svom sočnom, čokoladnom ukusu. U zavisnosti od tipa i količine sastojaka koji se koriste, razlikuju se tri varijacije ovog deserta – fudgy, chewy i cakey. Takođe, za njegovu pripremu može se koristiti kako crna, tako i bela ili mlečna čokolada. Mi se nismo mogli odlučiti, pa smo u današnjem receptu kombinovali sve tri vrste. Takođe, u skladu sa prazničnim duhom koji trenutno vlada u the most beautiful time of the year, kolač dekorišemo upotrebom različitih sastojaka koji će dati oblik jedne od glavnih asocijacija na zimu – Sneška Belića.
Sastojci
(1) Brownies
- 150g putera
- 150g crne čokolade
- dva jajeta
- 220g šećera u prahu
- 150g brašna
(2) Salted caramel
- 150g putera
- 30g šećera u prahu
- 60g javorovog sirupa
- jedna konzerva kondenzovanog mleka
- kafena kašika soli
(3) Čokoladni preliv & dekoracija
- 300g mlečne čokolade
- 18 dugmića bele čokolade
- 9 slanih pereca
- dekorativne mrvice za kolače
- glazura za pisanje od čokolade i karamele
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izlomite crnu čokoladu na sitne komade i dodajte puter, a potom ih stavite u mikrotalasnu rernu na 60 sekundi, odnosno dok se ne istope. U drugoj činiji sjedinite jaja i šećer sve dok ne nastane gusta smesa. Prespite miks crne čokolade i putera u činiju sa jajima i šećerom, dodaje brašno i izmešajte. Ulijte smesu u pleh na koji ste stavili papir za pečenje i ostavite u rerni oko dvadeset minuta. Brownies bi trebalo da imaju pukotine oko ivice, a sredina bi trebalo da bude vazdušastija.
Dok se brownies baza hladi, krenite sa pripremom slane karamele. U šerpi, na niskoj temperaturi, sjedinite puter, šećer, javorov sirup i kondenzovano mleko. Posle nekoliko minuta pojačajte temperaturu ringle i mešajte 5 minuta, odnosno dok se karamela ne zgusne. Ovaj proces tipično je praćen pojavom balončića. Naposletku, dodajte kafenu kašiku soli.
Na prohlađeni brownies sipajte slanu karamelu i rasporedite je tako da nastane ravnomeran sloj. Ostavite kolač u frižideru na sat vremena. Za to vreme, napravite čokoladni preliv tako što ćete, nalik na prvi korak, izlomiti mlečnu čokoladu na deliće i istopiti je u mikrotalasnoj.
Nakon što ste brownies izvadili iz frižidera, pospite čokoladu preko njega. Na kraju, od sastojaka za dekoraciju napravite oblike Sneška Belića prateći korake u Instagram receptu. Obratite pažnju na to kako ih pozicionirate – kada kolač isečete, na svakom parčetu trebalo bi da bude po jedan.
Foto: Instagram @jessie.bakes.cakes