

Ukoliko iz nekog (ili više) razloga ne pijete alkohol tokom praznika (a ni inače), mocktini je uvek dobra ideja. Sober october prenosimo i na decembar i januar, ali se istovremeno ne odričemo koktela, već – pravimo one bezalkoholne.
Naša Instagram adresa za dobar moctini oduvek je bila Olivia Noceda, a pored sjajnih predloga i recepata kod nje sve uvek izgleda preukusno, ali i preestetično. Ovoga puta na meniju našao se – Gingerbread espresso mocktini.

Gingerbread Espresso Mocktini
Olivia ne krije da nikada nije bila fan espresso martini filozofije, međutim kada u bezalkoholnu verziju ovog koktela dodate i gingerbread dobijate potpuno drugačiji ukus i vajb. Sastojci koji su nam potrebni za ovaj Xmas welcome drink su:
• kafene kockice leda
• 30ml kafe
• 30ml mleka po želji
• 1/4 kašike ekstrakta od vanile
• 1/2 kašike cimeta
• 45ml gingerbread sirupa
• 2 kafene kašike očišćenog djumbira, isečenog na sitne kockice
• 2 štapića cimeta
• 4 karanfilića
• 3/4 šoljice braon šećera
• 3/4 šoljice vode
• sirup od karamele za dekoraciju
How to: Gingerbread espresso mocktinip
Pre početka pravljenja ovog napitka zamrznite kafu u kalupe za kockice leda. Nakon toga,
prvo što pravimo jeste gingerbread sirup tako što u mini šerpu dodajemo braon šećer, djumbir, štapiće cimeta, karanfilić i vodu, i sve to kuvamo na jako tihoj vatri. Tečnost neka se krčka dok ne postane gusta, a nakon toga je prebacujemo u zasebnu posudu i čekamo da se ohladi. Na posebnom tanjiru mešamo malo karamele i iskrckanih gingerbread kolačića, u koje naslanjamo vrh čaše za martini kako bismo je prvenstveno ukrasili.
U blender dodajemo kafene kockice leda, 30 ml kafe, mleko po izboru, ekstrakt vanile i malo cimeta, blendamo dok ne tečnost ne postane skroz glatka i presipamo je u čašu za martini. Finalan produkt možemo ukrasiti sa par zrna kafe i jednim gingerbread kolačićem. Voila – drink of the night is served.
Foto: Pexels, Instagram / @olivianoceda