Praznični mafini sa cimetom
Praznični mafini sa cimetom

Praznični mafini sa cimetom

Mafini koji su nas momentalno osvojili. Idealni za praznike, sa dodatkom cimeta i specifičnim filom. Ovaj recept zasigurno može obogatiti vašu trpezu. Mafini poput ovih čine potpuno novo gastro iskustvo.

Sastojci:

1 ⅔ šolje brašna

1 kašičica praška za pecivo

¼ kašičice sode bikarbone

¼ kašičice soli

2 kašičice iseckanog đumbira

1 ½ kašičice mlevenog cimeta

¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića

¼ kašičice mlevenih karanfilića

½ šolje putera

½ smeđeg šećera

½ šolje melasa

1 veliko jaj

1 kašičica čistog ekstrakta vanile

½ šolje mleka

Fil:

Slatka pavlaka

½ šolje putera

⅓ šolje smeđeg šećera

1 kašičica čistog ekstrakta vanile

½ kašičice mlevenog cimeta

3 šolje šećera u prahu

Priprema:

Uključite rernu na 180°C. Obložite pleh za mafine sa 12 kalupa. Obložite drugi pleh za mafine sa 4 kalupa (ova receptura će napraviti 16 kolačića). Stavite sve sa strane. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, đumbir, cimet, muskatni oraščić i karanfilić. Ostavite sa strane. U posudi miksera sa nastavkom za mešanje ili u velikoj posudi koristeći ručni mikser, umutite puter dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte smeđi šećer i nastavite mešanje na srednjoj brzini dok ne postane svetlije boje i vazdušasto, otprilike 3 minuta. Dodajte melas šećer i mešajte dok se potpuno ne sjedini. Zatim umutite jaje i ekstrakt vanile. Dodajte preostale suve sastojke sa melkom, obavezno mešajući svaki dodatak dok se samo pomeša. Kašikom sipajte smesu u kalupe za kolače, napunivši svaki do pola. Trebalo bi da dobijete 16 kolačića. Pecite 16 do 20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolačića ne izađe čista. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu nekoliko minuta.

Pažljivo izvadite sve kolačiće iz kalupa i prenesite ih na rešetku da se potpuno ohlade. Da biste napravili fil od smeđeg šećera, cimeta i kisele pavlake: U posudi miksera sa nastavkom za mućenje ili u velikoj posudi koristeći ručni mikser, umutite kisele pavlaku dok ne postane glatka. Dodajte puter i mešajte 30 sekundi do 1 minut dok se dobro ne sjedini i postane glatko. Dodajte smeđi šećer, ekstrakt vanile i cimet i nastavite mešanje dok se potpuno ne sjedini. Dodajte šećer u prahu i nastavite mešanje dok se potpuno ne sjedini, povremeno čisteći stranice posude po potrebi. Napunite kesu za ukrašavanje sa nastavkom po želji i nanesite fil na ohlađene kolače. Svaki kolačić pospite cimetom i šećerom i ukrasite ga mini medenjakom.

Učitati još
Zatvori