Urme su se odavno našle među našim omiljenim snack namirnicama, pa smo ih pripremali u kombinaciji sa kikiriki puterom i u obliku limun kuglica. Možda ste čuli još i naziv – datula, a biljka koja rađa ove plodove je urmina palma. Urme su pogodne za brojne slatke i slane specijalitete, a često se koriste i kao prirodni zaslađivač. Ovog puta ih pripremamo kao praznično predjelo, te vam donosimo recept za zapečene urme punjene kozjim sirom.
Zapečene urme punjene kozjim sirom
Sastojci:
- 350g urmi bez koštice
- 100g kozjeg sira
- 50g sitno seckanih oraha
- 2 kašičice seckanog svežeg ruzmarina
- 1 kašičica rendane pomorandžine kore
- 2 kašičice soka ceđene pomorandže
- 3 kašike maslinovog ulja
- Cimet
- So
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Malim oštrim nožem presecite svaku urmu po dužini. Sredinu urmi napunite sa oko pola kašičice kozjeg sira i rasporedite ih po podmazanoj okrugloj tepsiji. Zatim, uzmite jednu manju činiju i u njoj pomešajte orahe, ruzmarin, sok i koricu pomorandže, prstohvat cimeta, pola kašičice soli i maslinovo ulje. Dobijenom mešavinom prelijte ravnomerno punjene urme i pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta. Pri serviranju, po želji možete da prelijete jelo sa malo toplog meda.
Foto: Instagram / dishingouthealth
Pexels / Antoni Shkraba