Budući da sezona višnjica samo što nije – predlog za osvežavajuću poslasticu ovih dana je nepečena torta s višnjama i čokoladom. Jedna od mnogima omiljenih kombinacija.
Voćne i kiselkaste note višanja odlično se slažu sa slatkoćom čokolade, a osim toga čim nema pečenja i kuvanja, svi poslovi u kuhinji odmah su nam slađi i lakši!
Podloga
- 275g mlevenog keksa
- 3 kašičice šećera
- Kora pola limuna
- 150g maslaca
- 50ml mleka
Krem od višanja
- 1 teglica višanja (ocedite ih, a sok čuvajte)
- 5 kašičica cimeta
- 6 kašika soka od višanja iz teglice
- 15-20g gustina
- 50g maslaca
- Piškote za jedan sloj
- Sok od višanja za umočiti piškote
Čokoladna krema
- 500ml mleka
- 50g šećera
- 9 listova želatina
- 200g mlečne čokolade
- 500ml slatke pavlake
- 250g mascarponea
Način pripreme:
- Prvo napravite pripremu za čokoladan kremu Želatin namočite u hladnoj vodi, prema uputstvima.
- Mleko i šećer stavite da kuvate, pa kad proključa i šećer se otopi, dodajte omekšali želatin. Čokoladu otopite na pari, pa dodajte toj vrućoj smesi od želatina, mešajte dok se sve ne sjedini. Smesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Skuvajte kremu od višanja.
- Stavite višnje, šećer, cimet i 6 kačičica soka od višanja kuhati. Kad se šećer otopi, dodajte smesu od gustina otopljenog u još dvije kašičice soka od višanja.
- Mešajte dok se krema ne zgusne. Na kraju, u vruće, dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Krem ostavite sa strane, nek se i ona pomalo hladi.
- Za podlogu pomešajte keks, šećer i koru limuna pa dodajte otopljeni maslac i mleko. Mešajte dok ne dobijete “mokri keks”. Smesu istresite u pripremljeni kalup (ja sam samo obruč obložila acetatnom folijom) 26cm i dobro rasporedite i utisnite.
- Na tu podlogu istresite krem od višanja i poravnajte.
- Na krem od višanja rasporedite piškote koje ste umočili u sok od višanja i dobro ih pritisnite na krem od višanja.
- Sad završite čokoladni krem.
- Miksujte mascarpone dok ne postane kremast, pa dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete musastu smesu.
- Na kraju ulijte smesu od mleka, želatina i čokolade, pa mešajte da se sjedini.
- To će biti dosta retka i tečna smesa, ali ne brinite, tako i treba da bude.
- Krem istresite na piškote i dobro ohladite u hladnjaku.
Recept nam donosi Irena Gavran s bloga Pregacha. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Irena Gavran