Anthony Bourdain je u više navrata voleo da kaže, da je najteži posao biti profesionalni kuvar, a najlakši snimati emisije o kulinarstvu. Ruku na srce, verujemo da je bio u pravu. Kao i svaka umetnost, kulinarstvo takođe zahteva potpunu predanost i konstantno inoviranje. Možda i više od ostalih, klasičnih umetnosti. Iskustvo, osećaj za lepo, istančan ukus, konstantne ideje i potrebe za inoviranjem, poznavanje svih zakona hemije i fizike… Profesionalni kuvari suočavaju se sa velikim izazovima. Možda, upravo zbog toga svedočimo situaciji u kojoj sve više mladih gastronoma počinje da se okreće svojim specijalizovanim food blogovima, i kreira svoje medije za komunikaciju. Upravo oni su naša današnja tema. Oni koji su odlučili da se gastro receptima i novitetima posvete na jedan novi način. Na listi medija ovog puta našli su se podkasti. Kratke audio (ili video) forme koje imaju za cilj da vam upotpune vreme na kvalitetan način, ili samo budu pušteni u pozadini. U prethodnim člancima obradili smo, trenutno, tri najpopularnija food podkasta. No, ovog puta na listu dodajmo, nove usuđujući se da kažemo da su možda i najzabavniji! Nema recepata, konstantnog govora o trendovima i kulinarstvu, samo dobra zabava za sve foody osobe.
Proof
Reporter John Ringer kreirao je vrlo jedinstven koncept kada je reč o food podkastima. Naime, on je odlučio da spoji priču o hrani i istraživačkom novinarstvu. Tako, tokom svake njegove epizode imate piliku da ujedno osetite dve plime. Proz priču o hrani, gastro trendovima u svetu, on prolazi kroz društveno odgovorne, ali i političke teme. Tako je, svaka njegova epozoda posvećena, kako bismo to nazvali „višem cilju“ dok ujedno ragovara najviše iz polja kulinarstva i ishrane. Uz duhovitost, veliki opseg informacija pri obrađivanju svake teme, ali i jedinstvene stavove od kojih ćete neke čuti po prvi put, Proof je podkast koji toplo preporučujemo.
Bitter/Sweet
Voditeljka ovog podkasta je Natasha Miller koja, kao ni naš prethodni voditelj nije profesionalni kuvar ili šef. Baš suprotno, ona je osoba koja na kulinarstvo gleda kao na poseban doživljaj. Ono nas može povezati sa nekim trenucima u životu, sastavni je deo tradicije koju nosimo sa sobom, ali govori dosta toga i o nama kao bićima. Natasha je pisac, a njen podkast Bitter/Sweet spaja sećanja, emocije i tradicionalne recepte. Uz goste koje dovodi, interaktivnim intervjuom zajedno dolaze do momenata u kojima je hrana zapravo promenila njihove živote. Da li je reč samo o supi sa rezancima, ili večeri u određenom restoranu, bitno je da je hrana ta koja je pratila razvoj i život svakog gosta. Verujete da postoji veza između hrane i najdubljih sećanja? Ovo je podkast za vas.
Green Eggs and Dan
Dan Ahdoot, popularni komičar, ovog puta ima novi projekat, a to je Green Eggs and Dan podkast. Verujemo da vam je već u samom startu jasno da se radi o podkastu koji je duhovitog karaktera, i bili ste u pravu. Duhovit, nezasit kada je reč o šalama na svoj, ali i na račun gosta, ponekad brutalan u razgovoru. Ukoliko volite duhovite i energične razgovore, ovo je sjajan predlog za vas. Dan u svojim emisijama dovodi svetske zvezde gastro sveta, a zajeno sa njima povezuje hranu, život, a u svakoj od epizoda dešava se neki novi izazov ili trik za goste. Jedan od njih je da, pre dolaska u emisiju svaki gost mora da fotografiše svoj frižider. Šta dalje Dan sa tim radi u emisiji? Poslušajte da saznate.
Foto: Pexels