Zanatski puter doživljava svoj veliki povratak i mi smo veoma srećni zbog toga. Puter koji je vekovima bio srce francuske kuhinje, danas se zasluženo vraća u centar pažnje. Zamislite divno parče zanatskog hleba sa puterom, svilenkasti sos, kremasti kolač, savršene slojeve vrućeg kroasana, keksić koji se topi u ustima – bez dobrog putera, život bi jednostavno bio manje ukusan.
Uvek podržavamo kvalitetne, ručno pravljene proizvode, i imamo tri sjajne preporuke za putere koji su savršen spoj tradicije i inovacije. Njih možete da kupite sebi ili drugima za poklon – jer svakome treba puter. Imamo predlog i za ljubitelje klasičnog francuskog putera, zanatskog putera od fermentisane pavlake ili eksperimentalnih kombinacija ukusa.
Ljubav prema puteru
Donnez-moi du beurre, encore du beurre, toujours du beurre!
Dajte mi puter, još putera, uvek putera!
Ova izjava francuskog šefa Fernanda Pointa najbolje opisuje ljubav prema puteru. Puter se smatra nezamenljivim u francuskoj kuhinji još od 17. veka. I čuvena Džulija Čajld je rekla: Sa dovoljno putera, sve je dobro. Danas, kada se vraćamo korenima i autentičnim ukusima, zanatski puter postaje ponovo nezaobilazan sastojak, bilo da se radi o jednostavnom doručku ili sofisticiranim jelima. Pronašli smo tri savršena zanatska putera koja preporučujemo za doručak, ručak ili večeru.
Tri zanatska putera koja možete pronaći u Beogradu
Kod Francuza – francuski zanatski puter
Kremasti francuski puter je svetski poznat, a većina se pravi u regionima Normandije i Bretanje. Za ljubitelje francuske gastronomije, Kod Francuza nudi francuski zanatski puter napravljen po tradicionalnim francuskim metodama. Ovaj puter je kremast, bogat i savršen za jednostavno mazanje na baget ili kao sastojak u sosovima. Njegova mekana tekstura i bogat ukus su savršeni za parče bageta ili kroasana za doručak ili uz čašu dobrog vina.
Žuna maslac – beogradski puter
Žuna maslac privlači pažnju već par godina zbog svog autentičnog pristupa proizvodnji putera, u koji je utkana ljubav prema proizvodu. Rezultat je puter izuzetno bogatog, orašastog ukusa koji budi nostalgiju, ali istovremeno nudi nešto potpuno novo. Savršen je za mazanje i običan hleb pretvara u pravi gastronomski doživljaj. Žuna puter je našao svoje mesto i u mnogim beogradskim restoranima. Uz slani i neslani puter, Žuna u ponudi ima i obogaćene verzije sa belim lukom, koštanom srži i kajen paprikom, krem freš, mlaćenicu i slane karamele.
Nebesa pesto – novosadski puter
Zanatska proizvodnja Sandre Popović, poznata po brendu Nebesa pesto, nudi bogatu paletu zanatskih putera. Sa sedam različitih varijanti, od pikantnog putera sa plavim sirom i vlašcem do slatkog putera sa malinom i vanilom, može se naći nešto za svačiji ukus. Posebno je zanimljiv puter sa korom klementine i estragonom. Pored putera, Sandra pravi i različite kombinacije pesto soseva koji se savršeno kombinuju sa sirevima.
Foto: Instagam: @maisonbordier_ / @nebesa.pesto / @zunamaslac /@kod.francuza / @hrana_pice_price / @fjculinaryconsultants / @whatveroeats