Journal Insider: Otvoren Pretop Bread&Pastry – ovo smo čekali
Journal Insider: Otvoren Pretop Bread&Pastry – ovo smo čekali

Journal Insider: Otvoren Pretop
Bread&Pastry – ovo smo čekali

Pretpostavićemo da ste već čuli / i bili / u čuvenom lokalu Pretop na Zemunskoj pijaci. Poznat po jedinstvenom gastronomskom konceptu bread&schwein&champagne jedan je od naših omiljenih. Volimo ga kako zbog ambijenta i autentičnosti lokacije na kojoj se nalazi, tako i zbog zanatskog hleba. Hleba za koji, od samog otvaranja, vlada veliko interesovanje. I važi za jedan od najboljih u gradu, a mi to možemo i da potvrdimo. Pa ako ste se namerili da ga imate na trpezi za njegovu nabavku morali ste da ustanete veoma rano, jer ga već u podne u Pretopu neće biti.

Tako, na radost svih, a ponajviše nas, vlasnici lokala Pretop, trojac koga čine Miloš Dodig, Nikola Nikolić i Nenad Pajević obradovali su nas vešću da otvaraju sourdough pekaru  – Pretop Bread&Pastry. Lokacija – Zemun, jer dobre stvari / i proverena mesta / ne treba menjati, pa tako ovog puta u ulici Cara Dušana 117. Dakle, sourdough pekara Pretop Bread&Pastry zvanično je otvorena. A mi smo, kao i uvek, bili među prvima koji su je posetili i naravno probali sve šta nudi.

Pretop
Nikola Nikolić i Nenad Pajević
Pretop

Zašto je ceo svet poludeo za sourdough hlebom?

Hleb i proizvodi od kiselog testa popularni su u zemljama Mediterana i Bliskog istoka, dok ga u San Francisku obožavaju. Sourdough se pravi od istih sastojaka kao i običan hleb. Razlika je u tome što se umesto pekarskog kvasca koristi starter koji predstavlja mešavinu brašna i prirodnih kolonija divljeg kvasca i bakterija mlečne kiseline. Od kulture startera ovaj hleb dobija svoj karakterističan ukus. Ono što volimo kod ovog hleba jeste njegova tekstura i hrskava korica, ali i njegova hranjivost. Sourdough hleb sadrži više vitamina, minerala i antioksidansa od ostalih vrsta hlebova, a i veoma je ukusan.

Pretop
Pretop
Pretop

Od Nenada Pajevića, majstora za ovaj hleb saznajemo da proces pripreme sourdough testa traje dugo. Jer pre ubacivanja u pećnicu ovo testo fermentiše nekoliko dana. „Iako nema tačnog recepta za njegovu pripremu potrebno je dosta znanja. I praćenja okolnosti kao što su temperatura, vreme, spoljašnji uticaji kako bi sourdough ispao dobro. Starter svaki dan hranite i u svakom momentu morate znati koji enzim radi u samom procesu pravljanja kako biste dobili hleb koji će vam dati rezultat koji vi želite. Ne postoje dva ista sourdough hleba na svetu,“ zaključuje Nenad.

Pretop

sourdough baget i kafa – mi smo za 

U ponudi ove pekare osim belog i integralnog hleba dostupan je i sourdough baget. Ali i mlečni tost, kao i razne vrste kolača za čije recepture smo uvereni da su provereno dobre. Osim hleba i druge vrste testa, za dobru šoljicu kafe koja nam je uvek potrebna, baš kao u Pretopu, zadužen je brend kafe Java. Ukoliko se i vama, kao nama, ranije dešavalo da u Pretopu na Zemunskoj pijaci nestane sourdough hleba, čini se da je tom scenariju došao kraj. Mada, s obzirom na potražnju i ukus, svakako savetujemo da budete među prvima.

Pretop
Pretop

Pretop Bread&Pastry

Zemun lagano, ali sigurno, postaje epicentar gradskih zbivanja. Bogatoj street food ponudi odnedavno pridružio se i novootvoreni bistro koji smo takođe posetili među prvima, a sada i Pretop Bread&Pastry. Da će Zemun zameniti centar postaje očigledno. Autentičan retro ambijent pekare Pretop Bread&Pastry već na prvi pogled jasno stavlja na znanje da volimo i želimo stare vrednosti i u današnje vreme. Ali i da nam više nego ikad nedostaje sveže umešen hleb i da nas rustičan ambijent vraća u detinjstvo. Spoj starog i modernog sve češća je kombinacija. I to nas raduje. Pa tako, znamo šta ćemo ponoviti već ove subote – odlazak u Pretop Bread&Pastry.

Pretop

Fotografije i video: Marina Bugarčić

Učitati još
Zatvori