Pripremite baget sa maslinama
Pripremite baget sa maslinama

Pripremite baget sa maslinama

Baget sa maslinama je izuzetno ukusan i hruskav hleb koji će vas oduševiti svojim mirisom i originalnim ukusom. Ovaj recept je savršen za podmazivanje maslinovim uljem kao predjelo, dodavanje u sveže salate ili kombinovanje sa vašim omiljenim namazima. Pripremite se da zakoračite u svet brojnih mogućnosti koje vam ovaj baget nudi. Sigurni smo da će postati uskoro i vaš omiljeni recept za baget.

SASTOJCI:

– 500g brašna
– 375g vode
– 30g maslinovog ulja
– 12g svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
– 9g soli
– 1 kašika ruzmarina, sitno iseckanog
– 250 g maslina (crnih ili zelenih)

PRIPREMA:

Aktiviranje kvasca:

U velikoj činiji, rastvorite suvi kvasac u toploj vodi. Sačekajte nekoliko minuta dok se kvasac aktivira i počne stvarati penu. U aktivirani kvasac, postepeno dodajte belo pšenično brašno i so. Mešajte sa kašikom dok se sastojci ne sjedine.

Umesite testo:

Prelite testo na ravnu površinu posutu brašnom i počnite ga mesiti. Mesite testo oko 10-15 minuta, dodavajući po potrebi još brašna, dok ne postane glatko i elastično.

Dodavanje maslina:

Umesite maslinovo ulje u testo. Zatim dodate masline i nastavite da mesite dok se masline ravnomerno ne raspodele u testu. Ostavite testo da  odmara i naraste. Vratite testo u činiju, prekrijte ga krpom i ostavite da odmara na toplom i suvom mestu oko 1 sat ili dok ne duplo uveća svoju veličinu.

Formiranje bageta:

Prelite testo brašnom i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki deo oblikite u baget oblik i stavite ih na premazan ili obložen pleh. Iskoristite oštar nož da na površini bageta napravite reze od oko 5 cm. Ovo će im dati lep izgled i doprineti hruskavosti korice. Postavite bagete u prethodno ugrejanu rernu na 200°C i pečite ih 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi.

Ohladite i uživajte:

Izvadite bagete iz rerne i ostavite ih da se ohlade na računsku temperaturu. Potom nasladite se hruskavim bagetom sa maslinama uz vaše omiljene namaze ili ga koristite za pripremu ukusnih sendviča. Sada imate recept za baget sa maslinama koji će obogatiti vaš sto i ugoditi svim čulima. Uživajte u pripremi i ukusu ovog hleba.

Učitati još
Zatvori