Ponedeljak obično započinjemo laganim obrocima koji se brzo pripremaju, međutim danas menjamo narativ i donosimo vam recept za pravu kalorijsku bombu. Ovaj doručak može vas držati tokom čitavog radnog dana. Stiglo je hladno vreme, a obilniji doručak je više nego dobrodošao na trpezi. Ako ste virtuoz u kuhinji priprema ovog jela biće veoma jednostavna.
Sastojci:
- 6 šnita dimljene slanine
- 1 konzerva belog pasulja
- 4 manje svinjske/pileće kobasice
- 4 parčeta belog tost hleba
- 2 šolje šampinjona
- 1 veći paradajz
- 4 jajeta
- So i biber
- čaj
Priprema:
- Slaninu zarežite nožem na više mesta, rasporedite ih na pleh, i pecite na 200 stepeni u rerni dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna. Tokom pečenja je okrenite komade na drugu stranu, kako bi se ravnomerno ispekla.
- Za to vreme prebacite pasulj iz konzerve u šerpicu i ugrejte ga na ringli.
- Dok se pasulj greje, u većem tiganju ispržite cele kobasice isečene na kolutove. Kada budu gotove, odložite ih sa strane na tanjir, i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške belog tost hleba sa obe strane, dok lepo ne porumene.
- Paralelno sa mesom, u drugom tiganju na malo ulja propržite šampinjone isečene na četvrtine, a odmah iza njih paradajz isečen napola. Začinite po ukusu šampinjone i paradajz. Pečurke treba da budu karamelizovane, a paradajz ugrejan i mekan, te ih nemojte previše držati na vatri.
- Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjir, pa ispržite jaja tako da belance bude hrskavo, a žumance ostane samo delimično skuvano.
- Sve zajedno servirajte na tanjir po želji i poslužite uz čaj ili kafu. Za dezert Englezi obično biraju džem sa maslacem i mlekom.
Foto: Pexels; Instagram @nassaudiner