Veganska verzija kolača od šargarepe bez pečenja
Veganska verzija kolača od šargarepe bez pečenja

Veganska verzija kolača od
šargarepe bez pečenja

Ovog puta donosimo vam jedan veoma zanimljiv recept. Reč je o veganskoj opciji: kolač od šargarepe i to bez pečenja. Zdrav, jednostavan za pripremu ali i veoma ukusan. Sve što vam je potrebno jeste želja da isprobate nešto potpuno drugačije. Spisak neophodnih sastojaka jeste nešto duži nego što ste to možda očekivali, no ukoliko budete tačno sledili recept dobićete jedinstven ukus i jedno sasvim novo gastronomsko iskustvo!

Sastojci:

– 2 srednje šargarepe (rendane)
– 1 šolja medjool urmi (natopljene u vrućoj vodi 5 minuta i oceđene)
– 1 šolja valjanih zobi (GF zob bez glutena)
– 1 šolja osušenog kokosa
– 1 šolja pečenih badema
– 2 kašičice cimeta
– 1/4 kašičice muškatnog oraščića
– 1/4 kašičice mlevenog đumbira
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– Dašak ovsenog mleka (ili GF biljnog mleka)
– Prstohvat soli

Glazura od indijskog oraha od vanile:

– 1 šolja indijskih oraščića (natopljenih u vruću vodu 10 minuta i oceđenih)
– 1 kašika tahinija
– 3 medjool urme (namočene u vrućoj vodi 5 minuta i oceđene)
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 1/3 – 1/2 šolje ovsenog mleka (ili GF biljnog mleka)

Priprema:

1. Stavite sve sastojke za tortu od šargarepe u procesor za hranu i obradite dok ne postane glatko.
2. Stavite sve sastojke za glazuru (počnite sa 1/3 šolje ovsenog mleka) u procesor za hranu i mešajte dok ne postane glatko. Dodajte još ovsenog mleka ako je potrebno. Tekstura treba da bude gusta i glatka.
3. Obložite četvrtasti kalup za pečenje i u njega izvucite kolač od šargarepe. Uskoro ga zagladite vlažnom poleđinom. Premažite glazurom, ukrasite i stavite kolač u zamrzivač na 1-2 sata.
4. Kolač zvadite iz zamrzivača, narežite i uživajte! Čuvati u frižideru 3-4 dana.

Foto: Instagram; Pexels

Učitati još
Zatvori