Kada je reč o omiljenim desertima ili poslasticama, profiterole se neretko ističu kao jedan od najčešćih izbora. Simbol francuske gastronomije može da se napravi na različite načine, te klasično punjenje može da se zameni kreativnim alternativama. Upravo to je glavna odlika recepta za profiterole sa jagodama koji smo pronašli na Instagram profilu @bakedbylaora i koji nam je privukao pažnju već na prvi pogled. Spoj kremaste i hrskave teksture jedan je od onih koji će oduševiti sve sladokusce, a upravo zbog toga ovaj recept već danas dodajemo u Journal knjigu [ omiljenih ] recepata.
Sastojci
01. Za profiterole
- 125ml mleka
- 125ml vode
- 125g putera
- 145g brašna
- dve kafene kašike šećera
- tri jajeta
02. Za punjenje od jagoda
- 300g smrznutih jagoda
- 30g šećera
03. Za kremasto punjenje
- 500ml mleka
- tri jajeta
- supena kašika kukuruznog skroba
- 120g šećera
- supena kašika ekstrakta vanile
- 250g slatke pavlake
Priprema
Na laganoj vatri sjedinite vodu, mleko, šećer i puter. Nakon što se puter u potpunosti istopio, postepeno krenite da dodajete brašno kako biste izbegli grudvice. Nakon nekoliko minuta, testo stavite u mikser. U odvojenoj činiji umutite jaja i polako krenite da ih dodajte u testo dok mikser radi.
Nakon što ste postigli željenu teksturu, testo stavite u vrećicu za dekorisanje kolača. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a pre nego što profiterole stavite u rernu – smanjite temperaturu na 180 stepeni. Na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje istisnite testo tako da se formira kružni oblik. Ipak, imajte u vidu da će se oni duplirati u veličini. Profiterole pecite 40 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju i dok ne postanu tvrde spolja.
Kako biste napravili fil od jagoda, sjedinite 300g smrznutih jagoda sa 30g šećera – a to učinite na laganoj vatri, te mešajte sve dok jagode ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko 15 minuta. Naposletku, za kremasti film je potrebno da zagrejete mleko. Nakon što je ono postalo vrelo, smanjite temperaturu i dodajte mešavinu jaja, šećera, ekstrakta vanile i kukuruznog skroba. Mešajte sve dok ne dobijete gustu teksturu, a fil ostavite da se ohladi sat vremena. Nakon što se ohladio, u njega umutite 250ml slatke pavlake.
Na kraju, sve što je neophodno jeste da – koristeći vrećicu za dekorisanje – profiterole pažljivo napunite sa oba fila. Profiterole sa jagodama možete, po želji, da umočite u istopljenu čokoladu.
Foto: Instagram (@bakedbylaora)