Proleće dočekujemo uz zdrave recepte u kojima (sve više) koristimo ove namirnice iz prirode
Proleće dočekujemo uz zdrave recepte u kojima (sve više) koristimo ove namirnice iz prirode

Proleće dočekujemo uz zdrave recepte u kojima (sve više) koristimo ove namirnice iz prirode

Mart je – kao i svaki mesec – sa sobom doneo želju da se više posvetimo zdravoj ishrani, te da u određenoj meri promenimo namirnice koje svakodnevno konzumiramo. No, s obzirom na to da tokom trećeg meseca zvanično počinje proleće, nova sezona ujedno označava i činjenicu da su pojedine namirnice trenutno aktuelne. Odnosno, određenom voću i povrću je sada sezona – a upravo zbog toga želimo da ih više koristimo u kuhinji. Stoga se u našem (gastro) fokusu nalaze takozvane prolećne namirnice na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom naredne nabavke. Takođe, donosimo i nekoliko ideja iz (Journal) knjige recepata koje uključuju ovo voće i povrće.

Voće


Jabuke

Kada su u pitanju prolećne namirnice, odnosno one kojima je trenutno sezona, jabuke su definitivno neizostavne na listi za kupovinu. One su tokom marta dominantne na pijacama i u marketima, a njihova potražnja u ovom periodu raste. Pored toga, one su izvor vitamina C – a upravo zbog toga imaju brojne zdravstvene benefite. Stoga, kada naredni put kupite domaće jabuke, predlažemo da isprobate kolač od hiljadu slojeva ili – na primer – karamelizovane jabuke na tost hlebu.

Kivi

Brojne su namirnice zbog kojih se radujemo dolasku proleća, a jedna od njih je svakako i kivi. On će u narednom periodu postepeno početi sve više da se pojavljuje, a upravo zbog toga će probuditi interesovanje za recepte koji ga uključuju. Dakle, iako kivi uglavnom konzumiramo samog po sebi, on se može iskoristiti u pripremi različitih – na primer – koktela. Jedan od njih je jednostavan koktel kojim smo prošle godine ispratili poslednje dane leta – a ove dočekujemo prve toplije dane.

Ananas

Za sezonu ananasa se vezuje period od marta do juna, a on je voće koje je neizostavno u laganim voćnim salatama, kompotima i koktelima. Zbog karakterističnog mirisa i ukusa, ananas je mnogima omiljeno tropsko voće. Pored toga, on je bogat različitim vitaminima i mineralima, te ima brojna pozitivna dejstva. Stoga preporučujemo da u narednom periodu isprobate kremasti mojito sa ananasom i kokosom, kao i sladoled od ananasa i kokosa.

Povrće


Karfiol

Prolećne namirnice koje u fokus stavljaju povrće uključuju i karfiol. Kao i gotovo svako povrće, karfiol je bogat različitim vitaminima – a pre svega, vitaminom B i C. Takođe, on je odličan izvor proteina i vlakana, a jedan brend iz Novog Zelanda se u potpunosti posvetio pravljenju sladoleda od ovog povrća. No, ako ovog proleća želite da u kućnim uslovima upotrebom karfiola napravite nešto drugačiji obrok, naš glas odlazi za zapečeni karfiol sa parmezanom.

Šargarepa

Kada su u pitanju šargarepe, ukusnih primera u (Journal) knjizi recepata je bezbroj. Na primer, one mogu da se iskoriste u pripremi zaleđenih voćnih kocki koje su sjajne za podizanje imuniteta. Takođe, od ovog povrća možete da napravite i umak koji je savršen spoj bogatog ukusa i hranljivih sastojaka. S druge strane, ukoliko preferirate deserte, pinujte recept za najkremastiji veganski carrot cake koji je moderna interpretacija klasičnog recepta za kolač od šargarepe.

Cvekla

Cvekla je namirnica koja se neretko koristi u pripremi različitih salata. No, zbog činjenice da je odlična za krv i cirkulaciju, ovog proleća težimo da češće eksperimentišemo sa njom u jelima – ali i pićima. Stoga, ako i vi imate isti cilj, predlažemo da isprobate prirodni ceđeni sok koji se pravi od cvekle, jabuka, đumbira i limuna. Takođe, od cvekle može da se napravi i ukusni pink smoothie, a on je quick & easy opcija za doručak.

Učitati još
Zatvori