U nedeljnom duhu donosimo vam predlog za potaž od špargle.
Špargle su nepravedno zapostavljeno povrće na našim prostorima, a njenih pozitivnih strana je mnogo. Kako nam je proleće već na vratima, vreme je da polako unosimo povrće i voće koje smo do sada zapostavili zimnicom. Kako je špargla sladunjavog ukusa tokom pripreme savetujemo vam da koristite omiljene začine koji bi malo neutralisali ovaj ukus. Takođe, današnji recept sadrži i dosta belog luka što ga čini savršenim boost-om za vaš imunitet.
Špargla je veoma bogata mineralima, vitaminom C, karotinom i vitaminima B kompleksa. Svi ovi vitamini bi trebalo svakodnevno da se unose, a ukoliko ste ovih dana zapostavili brigu o sebi i ishranu, ovo je sjajan način da podignete energiju. U potaž preporučujemo da dodate i malo ceđenog limuna za bolji ukus i još više vitamina.
Potaž od špargli
Sastojci:
25 g putera
350 g špargle
2 čena belog luka
2 velike šake spanaća
700 ml temeljca od povrća (svežeg po mogućnosti)
Maslinovo ulje
Priprema:
KORAK 1: Zagrejte puter i ulje u velikoj šerpi dok ne počne da peni. Pržite vrhove šparoga nekoliko minuta da omekšaju. Uklonite i ostavite na stranu.
KORAK 2: Dodajte luk, stabljike špargle i beli luk i kuvajte 5-10 minuta dok sve dodatno ne omekša. Promešajte spanać, prelijte vodom, prokuvajte, pa umutite ručnim blenderom.
KORAK 3: Obilno začinite i dodajte vruću vodu da se razredi ukoliko je potrebno. Sipajte u činije i po svakoj rasporedite vrhove špargle. Prelijte maslinovim uljem i po želji poslužite uz hleb od kiselog testa.
Foto: Pexels