Popularni French tost smo već pravili na različite načine – sa kikiriki puterom i džemom, sa nutelom i bananom, kao i sa cimetom. Ovi recepti bili su prilagođeni svim sladokuscima jer se jelo u svom izvornom obliku najčešće sprema sa šećerom ili vanilom. Ipak, danas vam donosimo malo drugačije sastojke – poširana jaja, rukolu, parmezan i pečurke. Iako se u originalnom receptu preporučuje upotreba brioche hleba i bukovače, u skladu sa preferencijama možete koristiti drugu vrstu hleba i pečuraka.
Sastojci
- 230g bukovače
- dva čena belog luka
- maslinovo ulje
- 30g putera
- 30g rukole
- četiri jajeta
- dve kriške (brioche) hleba
- sirće
- limun
- supena kašika izrendanog parmezana
- supena kašika peršuna
- supena kašika vlašca
- dodatni začini po želji – so, biber, beli luk u prahu, slatka paprika
Priprema
Pečurke operite, očistite i iseckajte na tračice. Upržite ih na maloj količini maslinovog ulja zajedno sa dva čena belog luka i malo soli. Sklonite ih sa ringle nakon desetak minuta, a za to vreme izmešajte rukolu, parmezan, isceđeni limun, so i biber. French toast pripremite tako što ćete u činiji umutiti dva jajeta sa malom količinom belog luka u prahu. Umočite brioche hleb u ovu smesu i potom ga ispržite sa obe strane na 30g istopljenog putera sve dok ne poprimi zlatnu boju.
Ukoliko nemate iskustva sa poširanjem jaja, sledi teži deo ovog recepta. Dublju šerpu napunite sa oko 1l vode i ostavite je da proključa. Za to vreme, u dve različite činije razbijte po jedno jaje. U ključalu vodu dodajte malu količinu sirćeta a zatim kašikom napravite vir i ubacite jedno jaje. Nakon tri do pet minuta, odnosno kada belance očvrsne, šupljom kašikom pažljivo izvadite jaje i odložite ga u hladnu vodu dok se ne procedi. Potom ponovite postupak sa drugim jajetom.
Naposletku, posložite na hleb miks sa rukolom i parmezanom, zatim ispržene pečurke i na njih poširna jaja. Na vrh dodajte malo maslinovog ulja, peršun i vlašac. Imajte u vidu da se poširana jaja brzo hlade pa jelo servirajte u što kraćem roku.
Foto: Instagram @kalememaybe