Dolazak jeseni, bar u kulinarskom smislu, znači samo jedno, a to je bundeva! Nedavno smo vam doneli recept za čorbu od bundeve, za koju znamo da je mnogima omiljeno jesenje jelo, a ovaj put vam donosimo kolač od iste obožavane namirnice – pumpkin bread! Hleb, odnosno bolje rečeno kolač od bundeve, savršen je način da se zasladite ovih hladnih kišnih dana uz neizostavnu toplu šolju čaja.
Na Once Upon a Pumpkin sajtu, pronašli smo recept za najukusniji kolač od bundeve i to u gluten free verziji. Iako recept nema glutena, ovaj kolač ima neverovatno meku i sunđerastu teksturu. Isprobajte ovaj recept i zaljubite se u zdrav i lak kolač bez glutena, koji je mekan i pun bundeve u svakom zalogaju!
Sastojci:
- 1 1/2 šolje ovsenog brašna
- 1 1/2 šolje bademovog brašna
- 2 kašičice začina za pitu od bundeve
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1/3 šolje rastopljenog putera
- 2 jaja
- 1 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 šolja pirea od bundeve
Pumkin spice krem sir glazura (opciono)
- 4 kašike krem sira
- 4 kašike putera
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašičice začina za pitu od bundeve
- prstohvat soli
Priprema
Najpre, stavite rernu da se zagreje na 175°C. Dok se rerna greje, u posudi srednje veličine dodajte ovseno brašno, bademovo brašno, začin za bundevu, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Sve to dobro promešajte i ostavite po strani.
U posebnoj posudi pomoću ručnog miksera pomešajte puter i šećer, a zatim dodajte vanilu i jedno po jedno jaje uz lagano mešanje dok se ne sjedine. Nakon toga, dodajte pire od bundeve i mešajte dok se ne sjedini. Drvenom kašikom pomešajte vaše mokre i suve sastojke dok se lepo ne sjedine, ali pazite da ne preterate u samom mešanju. Obložite vaš pleh za hleb papirom za pečenje i sipajte vaše testo. Pecite oko 50 minuta dok čačkalica koju zabodete u vaš kolač ne izađe sa malo ili bez ikakvih ostatka mrvica. Pustite kolač da se potpuno ohladi i vaš preukusni pumpkin bread je spreman!
Foto: Instagram