Kalendarski, jesen možda i počinje 23. septembra. Međutim, svi već vrlo dobro znamo da je pravi prvi dan ovog godišnjeg doba onda kada se pumpkin spice latte vrati na redovan Starbucks meni. Dok čekamo da omiljeni jesenji napitak od kafe stigne u lokalne Starbucks kafeterije, u američkim lokalima sve je već spremno za novu sezonu. Obelodanili su radosne vesti nadasve zanimljivom kolaboracijom sa jednim pevačem – možda vam Ed Sheeran zvuči poznato. Irac se, promovišući svoj novi muzički projekat, na dan prihvatio zelene kecelje i fanovima služio kafu, ali i autograme.
Jedan od esencijalnih sastojaka čuvenog pumpkin spice latte-a je upravo pumpkin spice – začin koji se često koristi za pripremu pite i kolača od bundeve. Kako njega nije jednostavno naći na našem tržištu, donosimo i recept za njegovu zamenu, a koji će kafu učiniti podjednako ukusnom i jesenjom.
Sastojci
Za kafu
- 2 shota espresso kafe
- 1 šolja mleka po izboru
- 3 kašike kaše od bundeve
- 1-2 kašike javorovog sirupa
- 1 kašičica začina
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- šlag (opciono)
Za začin
- 1 i po kašičica mlevenog cimeta
- pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- pola kašičice mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
Priprema
Mleko sipajte u manje lonče i zagrejte na srednjoj temperaturi, tako da bude vrelo, ali sklonite sa vatre pre nego što počne da vri. Napravite dva shota espresso kafe, pa sipajte u veliku šolju. Dodajte bundevinu kašu, javorov sirup i prethodno pomešane začine, a onda i vanilin ekstrakt. Promešajte dobro dok se ne sjedine svi sastojci. Uz pomoć aparata za pravljenje pene, mutite mleko 30-ak sekundi dok ne postane penasto. Prespite zatim u šolju sa kafom i ostalim sastojcima. Ostatak pene kašikom nanesite na vrh, a po želji možete dodati šlag. Pospite još malo cimeta i uživajte!
Foto: Instagram / Pexels