Da li postoji bolji način da probudite ljubav prema svom telu od brige o ishrani i unosu zdravih namirnica? Ukoliko ste trenutno na putovanju kroz čari ukusa veganske ishrane, ili pak počinjete da verujete u to da je veganska opcija obroka nešto najbolje što možete da podarite svom organizmu, ovaj recept je definitivno za vas.
Joga instruktorka i food blogerka Jelena Malenović važi za jednu od najistaknutijih ličnosti u našoj zemlji na polju wellbeing-a. U svojim radionicama, kao što je to radionica ćelijskog disanja, te veganskim receptima i časovima joge, Jelena podučava o principima zdravog života. Zbog toga savetujemo da napravite iskorak i oprobate se u pripremi punjenih cvetova tikvica, čija sezona počinje upravo sada. Nakon toga, verujemo da ćete biti mnogo spremniji da usvojite i ostatak zdravih saveta.
Sastojci
- deset cvetova tikvica
- 200g kinoe bilo koje vrste
- 15-20 maslina
- deset sušenih paradajza
- sveža žalfija
- so
- maslinovo ulje
Priprema
Pripremite cvetove za punjenje tako što ćete svaki otvoriti i po potrebi ukloniti tučak. Nakon toga, operite kinou, stavite je u lonac te prelijte sa tri puta više vode od količine kinoe. Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite da se kuva dok ne upije svu vodu. Naposletku, kinou rastresite viljuškom i ostavite da se ohladi.
Za to vreme, iseckajte masline, paradajz i listove žalfije. Pomešajte ih sa kinoom, posolite po ukusu i napunite cvetove koliko god je to moguće. Iako cvetovi deluju uzano, latice su im isprepletene, te mogu da prime sasvim dovoljno punjenja. Poređajte ih u pleh, dodajte još malo listova žalfije, paradajza i maslina. Na vrh sipajte malo maslinovog ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Nakon toga, oni bi trebalo da budu hrskavi i spremni za posluživanje.
Foto: Jelena Malenović