Jela sa krompirom mogu se napraviti na bezbroj različitih načina. Među naše omiljene recepte u kojima se koristi ova namirnica, između ostalog, spadaju hrskavi zgnječeni krompiri sa belim lukom, Gratin Dauphinois i hrskavi krompir u honey mustard sosu. Ovaj put, odlučili smo se za nešto drugačiju varijantu aka krompire koji su ujedno i zapečeni, i punjeni. A ukoliko siru ili maslacu date oblik Nike znaka – on će dobiti hypebeast twist.
Sastojci
- pet krompira
- so, biber i drugi začini po želji
- maslinovo ulje
- 500g mlevenog mesa
- jedan crni luk
- 250ml pasiranog paradajza
- praziluk
- izrendani kačkavalj
Priprema
Krompire operite, a potom stavite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Posolite ih i preko svakog stavite malo maslinovog ulja. Krompire pecite na 180 stepeni oko sat vremena, odnosno sve dok ne omekšaju. Za to vreme, pripremite punjenje. U šerpi prodinstajte mleveno meso i luk, a potom dodajte pasirani paradajz. Konstantno mešajte i ostavite na blagoj vatri 15-20 minuta. Ukoliko niste ljubitelj mesa, punjenje možete da napravite i tako što ćete pomešati pavlaku, izrendani sir i malo origana. Unutrašnjost prohlađenog krompira izgnječite tako da nastane šupljina u koju ćete staviti punjenje. Na vrh pospite izrendani kačkavalj, te ponovo stavite u rernu na dodatnih 20 minuta. Pred kraj pečenja, pospite sa malo iseckanog praziluka i pecite još nekoliko minuta.
Foto: Instagram @haromi / Tik Tok @foodiepetit