Puter od kroasana je sve popularniji u svetu – a mi imamo recept
Puter od kroasana je sve popularniji u svetu – a mi imamo recept

Puter od kroasana je sve popularniji u
svetu – a mi imamo recept

Zamislite najkremastiji puter koji ste ikada probali – ali s bogatim, orašastim, slatkasto-karamelizovanim ukusom sveže pečenog kroasana. Upravo smo vam opisali novi gastro izum koji već osvaja svijet – croissant butter. Puter od kroasana je nova gastro senzacija koja spaja najbolje od francuskog peciva i umetnosti izrade aromatičnog putera.

Šta je puter od kroasana?

Radi se o namazu koji nastaje tako što se sveži, hrskavi kroasani zapeku ili tostiraju kako bi dobili još intenzivniji, orašasti okus, a zatim se izmiksaju i pomešaju sa još nekoliko tajnih sastojaka. 

Ovaj glatki puter miriše na pekaru i savršeno se topi na toplom hlebu, palačinkama ili vrućim vaflima. Popularnost je stekao zahvaljujući brojnim faktorima – a osim genijalnog ukusa, predivnog je mirisa, boje i teksture. Moramo priznati da već i na sam pomen zvuči neodoljivo.

Jednostavno ga je napraviti kod kuće, a sve što vam je potrebno su dobar blender, fini kroasani, puter, ekstrakt vanile, so i braon šećer. Neki u recept dodaju i cimet, belu čokoladu i orašaste plodove. Već postoje razni recepti i načini pripreme, mada je nama najdraži onaj sa što manje dodatnih sastojaka – kako se ukus kroasana ne bi izgubio.

Recept za puter od kroasana

Sastojci: 

  • 2 veća kroasana
  • 125 g putera sobne temperature
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • po želji: par kapi ekstrakta vanile

Postupak:

  • Iseci kroasane na manje komade i lagano tostiraj u rerni ili na suvom tiganju, dok ne postanu hrskavi i lagano zlatni.
  • Kada se ohlade, ubaci ih u blender i blendaj dok ne dobiješ sitne mrvice.
  • Dodaj omekšali puter, so i šećer, pa vanilu ili med. Miksuj dok se sve ne sjedini u kremasti namaz.
  • Premesti u staklenu posudu. Može stajati u frižideru 5–7 dana.
Učitati još
Zatvori