Food blogerka i joga instruktorka, Jelena Malenović, koja stoji iza bloga Začin i sunce specijalno za Journal donosi recept koji ćete naprosto obožavati. Njeni recepti se inače zasnivaju na biljnoj ishrani bez glutena i bez šećera, originalni su i uvek drugačiji.
Lepljivim ražnjićima od bukovača iz rerne i palačinkama od leblebija nećete odoleti – bez obzira na to da li preferirate biljnu ishranu ili ne. Sočne i reš bukovače su tu da zamene mesni obrok i zadovolje i najzahtevnije apetite i odlično se slažu uz palačinke od leblebija. Idealna lagana kombinacija u susret letu.
Sastojci:
Vreme pripreme: 40 min
Količina: 6-8 ražnjića služenja
- 400g mladih bukovača
- 1.5 kašičica dižon senfa
- 1 kašičica bagremovog meda ili agava sirupa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike tamari sosa
- 1/2 kašičice dimljene slatke paprike
- 2 kašike susamovog ulja
- so po ukusu
za palačinke:
- 100g brašna od leblebije
- 2 kašike čija semenki
- 1 kašičica nutritivnog kvasca
- 1 kašičica belog luka u prahu
- so po ukusu
- oko 250ml vode
Priprema:
Bukovače očistite i isecite po potrebi na manje komade što približnije veličine.
Ostatak sastojaka mućenjem sjedinite u ujednačenu smesu. Umešajte ili premažite ovom smesom bukovače tako da se svi komadi jednako oblepe i poređajte ih na ražnjiće.
Ražnjiće stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni na 200C oko 15 minuta ili dok ne porumene. Pospite svežim peršunom i poslužite uz palačinke od leblebije i čija semenki.
Za palačinke, pomešajte sve suve sastojke i postepeno uz mešanje dodajte vodu. Ostavite sa strane da smesa stoji 10-15 minuta ili dok spremate pečurke. Smesa za palačinke treba da u gustom mlazu curi sa kašike te po potrebi dodajte još vode pre pečenja.
Palačinke pecite u zagrejanom tiganju bez ulja po minut sa svake strane.
Prijatno!
Foto: Jelena Malenović